Skip to content

Aandacht voor elkaar in Wassenaar

26 december 20206 minute read

De decembermaand en feestdagen zijn ook anders dan normaal. Gelukkig worden er in Wassenaar worden al veel activiteiten georganiseerd om op een veilige manier aandacht voor elkaar te hebben. Het gemeentebestuur wil dit graag ondersteunen door deze activiteiten op één plek te bundelen: deze websitepagina. Zo kunnen mensen die een idee hebben of mee willen doen elkaar makkelijk vinden.

==> Activiteit aanmelden
Bent u zelf bezig met een gaaf initiatief voor anderen? Dan kunt u een mail sturen aan aandachtvoorelkaar@wassenaar.nl. Geef daarin aan wat de activiteit precies inhoudt. Vanuit de gemeente wordt vervolgens contact met u opgenomen. Geef in uw mail de volgende zaken over de activiteit door:

  • Titel;
  • Korte omschrijving van maximaal 300 woorden;
  • Duur/looptijd van het initiatief;
  • Bestaat het risico dat er veel mensen bij elkaar komen?
  • Geef dat aan in de mail en dan gaan we in gesprek over hoe de veiligheid het beste gewaarborgd kan worden.
  • Twee foto’s en/of een filmpje dat al op YouTube of Vimeo staat. Of dat we als gemeente op ons YouTubekanaal mogen plaatsen;
  • Aangeven of/hoe mensen een steentje kunnen bijdragen aan het initiatief/evenement;
  • Contactgegevens zodat mensen daar meer informatie kunnen opvragen of zich kunnen aanmelden
  • Kunt u een steentje bijdragen aan een activiteit? Neem dan contact op met de contactpersoon van het initiatief.

Met aandacht voor elkaar komen we hier samen doorheen.

==> Bellen voor een praatje (SMOW)

Nu velen van ons weinig meer met anderen in contact komen, is het soms extra moeilijk om alleen te leven. Veel gebruikelijke activiteiten zijn geschrapt, waardoor het vanzelfsprekende praatje weg valt. Hierom wil SMOW ervoor zorgen dat mensen toch dagelijks een praatje kunnen maken.

Bel-Maatje
Regelmatig telefonisch contact voor een gezellig praatje, even samen lachen, of even uw verhaal kwijt. Dit kan bijvoorbeeld met een bel-maatje; dit kan een vrijwilliger zijn (of een andere inwoner) waar u een match mee heeft, bijvoorbeeld omdat u dezelfde interesse deelt.

Hoe werkt een telefooncirkel?
Degenen die mee willen doen geven zich bij ons op en geven toestemming hun namen en telefoonnummers door te geven aan andere deelnemers. Dat zijn er tussen de 8 en 10.

Een vrijwilliger belt rond een vooraf afgesproken tijdstip naar deelnemer A, deze belt naar deelnemer B enz. De laatste deelnemer belt weer naar de vrijwilliger en zo is de cirkel rond. Heel makkelijk dus.

==> Samen (online) Koffie drinken – iedere donderdag van 10.00 – 11.00 uur (open inloop)
Door de coronamaatregelen zijn helaas de meeste activiteiten gestopt. Hierdoor missen veel mensen de leuke contacten met anderen. Daarom organiseren wij bij SMOW wekelijks een online koffie-uurtje. Iedereen is welkom: van jong tot senior en alles wat daar tussenin zit. Van vutter tot oppas-oma, van buurman tot student, of gewoon omdat je ’s morgens thuis bent en wel toe bent aan een praatje.

Gesprekken komen vanzelf wel op gang. Niemand verplicht u tot het stellen van vragen of het geven van antwoorden. Wilt u alleen luisteren, dat kan natuurlijk ook.

Deelnemen?
Iedereen kan zonder aanmelden deelnemen via de website van smow. Door te klikken op het plaatje van de groene camera komt u automatisch op de pagina die u toegang geeft tot het online koffie drinken.

Wassenaar doet

De maatregelen rondom het Coronavirus treffen ons allemaal, maar met name is het voor kwetsbare mensen en ouderen ingrijpend. Via WassenaarDoet kan hulp gevraagd én geboden worden aan een andere Wassenaarder om bijvoorbeeld de boodschappen te doen, eten te maken, dieren te verzorgen of te bellen om een gezellig praatje te maken.

Hoe werkt het?
Kijk op www.wassenaardoet.nl, mail naar info@wassenaardoet.nl of bel 06 15678510.
Laten we vooral nu omkijken naar elkaar!

Over WassenaarDoet
WassenaarDoet is al ruim een jaar dé website waar inwoners van Wassenaar elkaar kunnen vinden voor zowel praktische als sociale onbetaalde hulp. In deze periode kan ook per email of telefonisch hulp worden gevraagd of aangeboden.

==> Online kunst kijken

Kunst is belangrijk, helemaal in deze tijden. Daarom biedt Ars et Studium een online tentoonstelling aan. De tentoonstelling opent op woensdag 16 december om 20:00. Predikant Tom Mikkers zal het openingswoord verzorgen.

Tijdens deze tweede Corona tentoonstelling is er werk ingezonden door jeugd en volwassenen. Ook deze keer is het divers pallet van teken-, schilder-, boetseer- en glaswerk. Vanaf de 16e kunt u de werken online bekijken.

==> Dickens Festival 2020

Iedereen kent het Dickens Festival met stalletjes met soep, stamppotjes, poffertjes, chocolademelk en glühwein, gevolgd door de voorstelling in de Dorpskerk. Dit jaar is er echter een film gemaakt met 14 jeugdige acteurs uit Wassenaar en Voorschoten, die het verhaal van de gierigaard Scrooge spelen uit Christmas Carols van Charles Dickens. Uiteraard doen het ASH Community Choir en muziekvereniging Excelsior traditiegetrouw mee. Dans wordt verzorgd door de jongeren van Pointeworks Dance School.

De film ging op zaterdag 19 december om 19:30 in première. Door de nieuwe coronamaatregelen is het niet mogelijk de film op locatie te bekijken. U kunt de film thuis kijken op de avond zelf of tot drie maanden daarna, wanneer het u uitkomt! Als u een kaartje koopt online, dan ontvangt u daarvoor een link. Kaartjes voor de digitale voorstelling kunt u online bestellen.

==> Maak van kerst dit jaar – nieuw kerstlied

Predikant Tom Mikkers van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar aan de Lange Kerkdam, schreef een speciale kerst-tekst voor het lied “Make Me a Channel of Your Peace” en zingt het in deze video, bestemd voor ‘De Kerstkoffie’. Dat is een speciale adventsviering op derde advent in onze kerk in Wassenaar. Normaal zit de hele kerk vol, kinderen spelen het kerstspel en er wordt veel gezongen om het kerstgevoel wat dichterbij te halen. Dit jaar kan dit niet. De Kerstkoffie ging via zoom en er was slechts een klein aantal mensen in de kerk. Met dit lied wilde de predikant zijn kerstboodschap van dit jaar delen: Maak van kerst dit jaar een lief gebaar! Dat proberen we ook te doen met onze kerkdiensten rond kerst.

==> Een lichtje in donkere dagen

December 2020: donkere dagen en sociale afstand. Woningbouwvereniging St. Willibrordus stak de bewoners van haar woningen een hart onder de riem: een lichtje in donkere dagen. Iedere bewoner ontving een kaart met verlichting voor in een fles. De fles wordt van binnenuit verlicht, wat er mooi en gezellig uitziet. Zo probeert St. Willibrordus wat vrolijkheid te brengen in deze bijzondere tijd. Bewoners waren erg enthousiast: missie geslaagd!

 

Tags

Aandacht voor elkaarGemeenteWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top