Skip to content
Fotocredit: Pixabay/Leo2014

Oproep voor snel begin vaccinatie; aantal coronabesmettingen in Wassenaar blijft stijgen

31 december 20203 minute read

Gisteravond hebben Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg gepleit voor distributie van de opgeslagen coronavaccins in de ziekenhuizen zodat aanstaande maandag het daadwerkelijk inenten van ziekenhuispersoneel kan starten. De oproep werd gedaan in het tv-programma Nieuwsuur. 

Volgens Gommers en Kuipers, zo meldt de NOS, is het gezien de toenemende en aanhoudende druk op de zorg cruciaal dat het personeel “dat het meest nodig is” vroegtijdig wordt gevaccineerd. Daarmee moet ziekteverzuim worden voorkomen. Minister De Jonge benadrukte gisteravond op zijn beurt dat het “uitvoeringstechnisch” niet mogelijk is om eerder dan 8 januari te beginnen met vaccineren.

In het gesprek bij Nieuwsuur lieten beide heren weten zich zorgen te maken over het hoge aantal besmettingen. “De IC’s stromen vol,” aldus Diederik Gommers die al eerder gisteren aangaf te vrezen voor ‘het zwarte scenario’ waarin medici moeten kiezen tussen welke patiënten wel en welke niet in aanmerking komen voor behandeling. 

Volgens het scenario van het kabinet starten de GGD’s op vrijdag 8 januari met het vaccineren van personeel van verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. Daarmee sluit Nederland de rij van de 26 lidstaten van de Europese Unie die begonnen zijn met vaccinatie en bevindt het zich in gezelschap van andere (niet EU) landen als Oekraïne, Moldavië en Bosnië-Herzegovina die nog moeten starten met de vaccinatie tegen het coronavirus.  

 

.Wat is de stand van zaken in Wassenaar?

In Wassenaar is het aantal coronabesmettingen sinds onze vorige update van 14 december bepaald niet gedaald. De teller staat, op basis van de cijfers per 30 december, op 1021 bevestigde besmettingen. Op 14 december, ruim twee weken geleden, ging het nog om 831 bevestigde besmettingen.  

Sinds 19 december jl. zijn 21 Wassenaarders in een ziekenhuis opgenomen (geweest), één meer dan tijdens de vorige update moest worden gemeld. Het aantal overledenen als gevolg van het coronavirus staat nu op 19, wederom een toename ten opzichte van onze vorige update. Op 14 december ging het nog om 17 slachtoffers die moesten worden betreurd.

Regio

In Voorschoten staat het aantal bevestigde besmettingen op 962 (per 30 december). Verder zijn er 14 Voorschotenaren in een ziekenhuis is opgenomen (geweest) en zijn, naar de stand per 30 december, 16 overlijdens te betreuren als gevolg van het coronavirus. In buurgemeente Katwijk is een forse toename van het aantal bevestigde besmettingen waarneembaar. Sinds gistern zijn dat 4076 besmettingen en dat zijn er vierhonderd meer dan vorige week. Ook in Den Haag en Leiden stijgt het aantal besmettingen nog altijd en in niet geringe mate. Bij de cijfers van Den Haag valt de stijging van het aantal overlijdens op; in de periode 23-30 december is het aantal overlijdens gestegen met 19 slachtoffers. 

 

 

Tags

CoronacrisisCoronavirusStatistiekenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top