dinsdag 25 februari 2020

A Algemeen

Elektrische Deelauto’s in Wassenaar!

CDA, D66, GroenLinks, fractie Hagen, PvdA en VVD steunen het voorstel van Duurzaam Wassenaar om elektrische auto’s te gaan delen. Dat bleek 13 januari tijdens de behandeling van het CO2 -reductieplan Verkeer in de raadscommissie Fysieke Leefomgeving.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), waar Wassenaar deel van is, streeft naar een reductie van de CO2-uitstoot in het verkeer met 30% in 2025. Inspreker Willemien Free van Duurzaam Wassenaar vroeg de commissieleden om steun voor ‘Samen Elektrisch Rijden’, het initiatief dat ervoor zorgt dat buurtgenoten met elkaar elektrische auto’s kunnen delen.

Als inwoners elektrische auto’s gaan delen zorgt dit voor een schonere, gezondere leefomgeving zonder stikstofuitstoot en minder fijnstof en CO2 (resp. 4kg minder fijnstof en 15.000kg minder CO2 in vergelijking met een benzineauto bij een gereden afstand van 20.000 km.) Dat is winst voor het milieu, het klimaat en onze gezondheid. Daarnaast vervangt iedere deelauto minimaal vijf auto’s: dat scheelt tenminste vier parkeerplaatsen. Hier kan bijvoorbeeld groen voor in de plaats komen. Andere voordelen van elektrische deelauto’s zijn de lagere kosten voor de gebruikers en het vergroten van de sociale band met buurtgenoten. Met behulp van een smartphone kan het gebruik ervan op elkaar worden afgestemd.

Diverse gemeenten kennen al elektrische deelauto’s. In gemeente Zeist rijden inmiddels zeven elektrische deelauto’s waarvan 87 inwoners gebruik maken. Een van hen zegt: “Dit project heeft voor mij elektrisch rijden ineens mogelijk gemaakt, waar ik anders opnieuw een benzineauto zou hebben aangeschaft. Een tweedehands markt bestaat nog nauwelijks voor elektrische auto’s”.

Om dit initiatief in Wassenaar van de grond te krijgen, moeten bewoners de voordelen wel kunnen ervaren. Daarom vroeg mevrouw Free om een garantie van de gemeente van €10.000, om zo te kunnen starten met twee elektrische deelauto’s. De wethouders Klaver (verkeer) en De Ridder (duurzaamheid) deden later in de week toezeggingen: de gemeente zorgt voor vaste plekken voor deelauto’s bij de laadpalen, voor een subsidie van maximaal €5000 én zoekt mee naar de benodigde extra financiering. Mevrouw Free geeft aan blij te zijn met deze eerste stappen: “Duurzaam Wassenaar wil zo snel mogelijk de eerste elektrische deelauto in Wassenaar laten rijden”.
Houd deze krant in de gaten!

Rijdt u minder dan 12.000 km/jaar in uw (tweede) auto? Wilt u liever duurzaam rijden? Dan is deelname interessant! Meldt u zich aan in de Buurkracht app of stuur een berichtje naar mevrouw W. Free, 06 16989612.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief