Blauw-Zwart in 2e helft van slag

19 februari 20205 minute read

Na de vorige, schitterende 4 gewonnen wedstrijden, trad de Lagerberg Verhuisgroep formatie aan tegen FC VVC in Nieuw-Vennep. De thuiswedstrijd werd destijds met 3-2 verloren, dus er viel nog wel iets goed te maken.

Vol vertrouwen werd aan de wedstrijd begonnen. Van de harde schuine tegenwind bleken de Blauwen de eerste helft nauwelijks last te ondervinden. De opbouw verliep prima, veelal werden de aanvallen opgezet door Dunke Lagerberg. Hij eiste de bal achterin op om vervolgens zijn medespelers aan het werk te zetten. Blauw-Zwart was de eerste 45 minuten de bovenliggende ploeg. De gevaarlijke, snelle buitenspitsen van FC VVC werden prima door Raymond Vosse en Stefano Timmers in bedwang gehouden. In geval van nood was het centrale middenvelder en aanvoerder Luc van Zelst die de rugdekking gaf. FC VVC stichtte dan ook geen tot nauwelijks gevaar. Het wachten was op het eerste doelpunt van de Blauwen.

Het eerste schot op het vijandelijke doel kwam van Luc van Zelst in de 10e minuut. Hij zag zijn pegel over de doellat scheren. Nog geen 2 minuten later was het Kim Theil die uit een voorzet subliem de bal laag inkopte. Die ging echter net langs de verkeerde kant van de paal.

Het gevaar bij FC VVC zat in de snelle tegen counter. In de 13e minuut moest doelman Mike van Zonneveld alert optreden om een tegendoelpunt te voorkomen. In de 14e minuut was het Dunke  die na een afgeslagen Blauw-Zwart aanval de bal voor zijn voeten kreeg en vervolgens loeihard uithaalde. De doelman van FC VVC kwam met de schrik vrij, hij was verslagen maar de bal ketste via de doellat het veld weer in. Twee minuten later zag Dunke, na prima voorwerk van Kim Theil, zijn inzet met een schitterende actie door de VVC-doelman Thierry Wesseling tot corner verwerkt worden. Ook Bastiaan Hendriksen had geen greintje geluk. Het was een mooie voorbereidende actie van Dunke, die Bram den Hollander aanspeelde, die vervolgens zijn tegenstander op rechts zijn hielen liet zien en met een vlijmscherpe pass Hendriksen trachtte te bereiken. Bastiaan kwam net enige centimeters tekort voor het open doel en zag de bal voorlangs gaan. Op slag van rust dwong Blauw-Zwart de verdiende voorsprong af. Bastiaan schoot een corner vanaf rechts scherp en hard in. Een verdediger trachtte de bal weg te koppen, maar raakte hem half en hij zag de bal in zijn eigen doel belanden. Met een verdiende 1-0 voorsprong ging de rust in.

Met een beetje geluk had het in de 48e minuut 0-2 gestaan. Een uithaal van Dunke leek over te gaan, maar de bal werd door de wind gevangen en werd vlak voor het doel naar beneden gedrukt. De FCVVC-doelman had de grootste moeite de bal onder de lat weg te krijgen. Dit had een verrassing kunnen zijn om direct na de thee op een 2-0 voorsprong te komen. Nog geen halve minuut later was het verdediger Raymond Vosse die, nadat de verdediging volledig was uitgespeeld, met ferme inzet de gelijkmaker middels een sliding voorkwam. Het was helaas maar voor korte duur, De volgende twee minuten werden fataal voor de Wassenaarders. Twee acties van FC VVC zorgden dat de Blauwen tegen een 2-1 achterstand aankeken.

Na deze schrik waren de Blauwen organisatorisch volledig van het pad af. Nu werd het knokken tegen tegenstanders die plotseling vleugels hadden gekregen. Hadden de Blauwen voor rust nog een passend antwoord op acties van de tegenstanders, nu was dat over. Het verzorgde voetbal werd ingewisseld voor haastig en nerveus spel, met vele slechte en niet aankomende passes en te veel lopen met de bal waardoor onnodig veel balverlies werd geleden. Het vertoonde spel van de laatste wedstrijden en de eerste helft was over en zo glipte in de 2e helft deze wedstrijd de Wassenaarders uit handen. De wil was er wel, echter de rust en nauwkeurigheid na deze snelle achterstand was verdwenen.

In de 61e minuut kreeg Blauw-Zwart de genadeslag. Op links kwam de snelle spits Mitchel Griekspoor door en gaf een breedtepass op de uit het centrum vrij opkomende aanvoerder Kevin van Vilsteren, die de bal op een presenteerblaadje kreeg en FC VVC simpel op een 3-1 voorsprong zette. De Lagerberg Verhuisgroep-brigade trachtte de bakens nog met inzet te verzetten, maar niets lukte meer. Ook een vermeende strafschop, hands in het 16 metergebied, werd door de goed leidende scheidsrechter Stefan van Egmond weggewuifd. Het werd voor spelers en technische staf en de grote schare meegereisde supporters een teleurstellende 2e helft.

Resumerend:
Een wedstrijd die in de eerste helft in het voordeel van Blauw-Zwart beslist had moeten worden. Vele kansen bleven onbenut. De magere 1-0 voorsprong bleek achteraf te weinig te zijn. In het tweede bedrijf lieten de Blauwen het na een snelle achterstand afweten. Aangeslagen haalden zij zichzelf met haastig en nerveus voetbal uit het spel, waar de tegenstander gretig gebruik van maakte. Het niveau van de vorige vier wedstrijden was in de 2e helft niet meer haalbaar. Staf en spelers zullen deze nederlaag even moeten laten bezinken en deze wedstrijd als leermoment moeten gebruiken. Op 7 maart a.s. wordt gestart met de laatste 10 competitiewedstrijden en speelt de ploeg thuis tegen het Leidse Lugdunum. Behoud staat voorop en de 3e periodetitel moet ook tot de mogelijkheid behoren.