zondag 18 april 2021

K Kunst & cultuur

Kunstgroep Wassenaar opent tentoonstelling ‘Vorm in uitvoering’

Het was een komen en gaan tijdens de opening afgelopen zaterdag in Galerie in de Molen. Kunstliefhebbers konden hun hart ophalen. 

Egbert van der Does, schilderijen en houten beelden en Josée Bastiaenen, beeldhouwen in glas. Egbert hield een kort openingswoord: “Al eerder heb ik met Josée Bastiaenen geëxposeerd, vind haar werk fascinerend en ben blij dit keer weer samen met haar te mogen exposeren. We zijn allebei twee oude knarren die niet te stoppen zijn”. 

Laten we hopen dat zij nog lang niet stoppen.

Als een beeldhouwer onttrekt Josée haar sculpturen uit een ruw blok helder of gekleurd kristal. “De eigenschap van glas is dat een bijzondere uitstraling heeft en in wisselwerking met licht en ruimte een eigen beeldtaal ontwikkelt”, vertelt Josée, “het is de taal van constant bewegende en verschuivende vlakken en lijnen. Ik stoei net zo lang met de materie tot het vorm krijgt, hoe het materiaal zich zal gaan gedragen om het optimaal tot zijn recht te laten komen”.
Haar sculpturen zijn helder, doorzichtig, bewegen met het licht en de ruimte mee en geven elk moment een ander beeld. Als je er langs loopt en de sculpturen steeds vanuit een ander gezichtspunt bekijkt, veranderen ze wonderbaarlijk van kleur.

Van klassiek gitarist, beeldend kunstenaar, schoenontwerper is Egbert weer teruggekomen bij de beeldende kunst met schilderijen en houten beelden. Sculpturen van hout kun je het noemen, heel minutieus met een figuurzaag uitgesneden tot sierlijke ornamenten.

Zijn schilderijen zijn speels en kleurrijk waar je blij van wordt. Evenals van zijn schoenen die ook in twee vitrines in Galerie in de Molen te zien zijn. Egbert is geïnspireerd door vele grote schilders die iets belangwekkends neergezet hebben en zelf zal hij niet rusten voor hij het gevoel heeft alles uit zijn artistieke zelf gehaald te hebben. “Mijn werk is uitsluitend abstract, al pak ik soms de pen voor een zelfportret”, geeft hij toe.

De expositie ‘Vorm in uitvoering’ is tot en met 22 maart 2020 Galerie in de Molen, Molenplein 10a, Wassenaar
Openingstijden: donderdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur

Kijk ook op www.kunstgroepwassenaar.nl