zondag 09 mei 2021

N Nieuws

Projectgroep Stolpersteine Wassenaar van start

Dit jaar vieren, herdenken en koesteren we 75 jaar vrijheid in Wassenaar. Een projectgroep is gestart om Stolpersteine (struikelstenen) te realiseren in onze gemeente. Deze herdenkingsstenen van 10 bij 10 centimeter worden aangebracht in het trottoir voor huizen waar Joden, Roma of Sinti hebben gewoond die door de nazi's zijn verdreven, gedeporteerd en vermoord.

Projectgroep

Naar aanleiding van een door de gemeenteraad aangenomen motie van GroenLinks, start dit project in het themajaar 75 jaar vrijheid. Deelnemers van de projectgroep zijn: namens de Historische Vereniging Oud Wassenaer: Kees Neisingh (secretaris) en Margaret de Vos van Steenwijk (lid), Aart van Sloten, raadslid en Niek Kat, bestuurslid van de Wassenaarse Oranjevereniging. De basis voor het realiseren van de zogeheten struikelstenen is de namenlijst van de 98 Wassenaarse Holocaust-slachtoffers. De lijst staat op www.wassenaar.nl/namenlijstoorlogsslachtoffers.

Stolpersteine
De struikelsteen bestaat uit een messing plaatje op de steen met daarop de geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden. De struikelsteen trekt regelmatig de aandacht van voorbijgangers. Die struikelen er symbolisch over met hun hoofd en hart en moeten zich buigen om de tekst te lezen. De stenen zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Met de plaatsing van de Stolpersteine schaart de gemeente Wassenaar zich onder de bijna 200 Nederlandse gemeenten met deze herdenkingsstenen. In heel Europa zijn er inmiddels ongeveer 70.000 struikelstenen geplaatst. Zo wordt de herinnering aan de slachtoffers levend gehouden.

Oproep
Kent u of bent u familie van Wassenaarse Holocaust-slachtoffers? Neem dan contact op met de secretaris van de Historische Vereniging Oud Wassenaer, de heer Kees Neisingh via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.