Skip to content

Bibliotheekpraatje met Elly Nobel

10 mei 20203 minute read

Een bibliotheekpraatje met Elly Nobel. 

Wie ben je?
Elly Nobel

Wat doe je bij de bibliotheek?
Ik ben verantwoordelijk voor het Filmhuis, filmprogrammering en maak deel uit van het activiteitenteam.

Ben je nog aan het werk in de Bibliotheek?
Ja, maar na 13 maart is er wel het één en ander veranderd.
Er was een mooi activiteitenprogramma gemaakt voor de maanden maart en april. In deze periode valt de Boekenweek en daaraan besteedt de Bibliotheek extra aandacht. Mooie activiteiten stonden op het programma vanwege 75 jaar bevrijding, zoals o.a. de lezing van Roxane van Iperen over ’t Hooge Nest en een boekpresentatie van Peter Knijnenburg, met begeleiding van het Wassenaars Bevrijdingskoor. De bibliotheek ging dicht en alles moest geannuleerd of verplaatst worden.

Ook de reguliere filmvoorstellingen konden niet meer doorgaan alsmede de mooie documentaires De slag om het vrouwenhart en De zaak Tuitjenhorn in aanwezigheid van de makers. We zouden graag willen verplaatsen, maar naar wanneer? Niemand weet het precies en dat maakt het lastig.

Hoe is het je de afgelopen weken vergaan?
Ineens was het heel rustig in de bibliotheek en komen de bezoekers alleen nog op afspraak boeken terugbrengen of ophalen. Toch zorgt zo’n periode voor een hoop creativiteit. Als activiteitenteam zijn we gaan brainstormen over hoe we het publiek onze diensten digitaal kunnen aanbieden. De Digitale Huiskamer was geboren.

Recent zijn de eerste voorleesfilmpjes, boekentips en leuke links met interessante informatie gedeeld op onze sociale media. Er is zelfs een filmpje opgenomen met Peter Knijnenburg, die over het schrijven van zijn boek Toen stopte hun jeugd, vertelt. Dit filmpje zal op 30 april op onze Digitale Huiskamer te zien zijn.

Wat mis je in deze tijd van coronamaatregelen?
Het directe contact met collega’s, bezoekers en vrijwilligers mis ik natuurlijk. Het is fijn een klankbord te hebben. Ook het regelmatig bekijken van films en het overleg met de filmraad, die mij helpt met de keuze voor filmprogrammering, mis ik.

Heb je een leuke lees-, kijk- of luistertip voor anderen?
Er zijn voldoende streamingsdiensten die tegen betaling, recente films beschikbaar stellen. Kijk eens op picl voor arthousefilms en documentaires.

Op Netflix zijn ook goede series te zien, zoals The Restaurant. Deze Zweedse serie gaat over de familie Löwander die een luxe klassiek restaurant in Stockholm runt. De familie wordt gevolgd na de Tweede Wereldoorlog, als tradities en klassenverschillen verdwijnen en er een nieuwe generatie opstaat.

Wat neem je mee als deze crisis voorbij is? Wat ga je anders doen?
Het handen geven e.d. zal niet meer zo vanzelfsprekend zijn en ook het vele handen wassen wordt een tweede natuur. Er zal een vóór en na corona zijn en dat vraagt aanpassingen op allerlei fronten, maar biedt veel uitdaging voor de toekomst.

 

Tags

BibliotheekpraatjeOBVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top