maandag 26 september 2022

K Kunst & cultuur

Kasteel Duivenvoorde weer open! Exclusieve rondleidingen door collectie

Vanaf 1 juni kan Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten weer publiek ontvangen. Elke week is het kasteel met zijn prachtige collectie weer te bezoeken van donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 14.00 uur. Bezoekers moeten vooraf een ticket boeken via de website van het kasteel voor een exclusieve rondleiding van maximaal 4 personen met een gids. Elk half uur is er een rondleiding die voert langs verschillende hoogtepunten van de eeuwenoude verzamelingen. Landgoedwinkel en restaurant de Hof van Duivenvoorde zijn eveneens weer geopend. Het kasteel heeft alle voorzorgsmaatregelen genomen voor een veilig bezoek op basis van de richtlijnen van het RIVM en de 1,5 meter-regel.

Antoinette van Dorssen, directeur Kasteel Duivenvoorde: ’Wij zijn heel blij en dankbaar dat wij weer open gaan, zoveel moois te kunnen tonen en de verhalen van 800 jaar geschiedenis te vertellen. Ik kijk ernaar uit om op 1 juni zelf de bezoekers te mogen verwelkomen met een kop koffie’.

Exclusieve tour
De exclusieve rondleiding voor vier personen met gids begint in het Voorhuis en gaat via de historische Marot Zaal en Eetkamer naar de eerste verdieping. Daar is voor de eerste keer in de geschiedenis van het kasteel de wapenkast geopend met daarin zeer bijzondere antieke wapens, waaronder twee duelleerwapens uit de verzamelingen van Hendricus Adolphus Steengracht en W.A.A.J. baron Schimmelpenninck van der Oye. Eén van de topstukken uit de bibliotheek, het rijk geïllustreerde Schelpenboek van Job Baster uit 1762, is naast een deel van de schelpenverzameling van de negentiende-eeuwse Henriëtte Steengracht in deze tour ook te zien.

Dit ligt normaal in de bibliotheek maar is nu speciaal uit de kast gehaald. In de Porseleinkamer staat de pronkkast met het unieke 18de-eeuwse porselein van de MOL-fabriek, Manufacture Oud Loosdrecht, open. En daar is ook is een deel van de unieke Oranje-collectie van Duivenvoorde te zien. Het kasteel beheert één van de grootste Oranje-collecties van Nederland en speciaal voor de rondleiding wordt een selectie van jubileum borden, bekers én flessen getoond. De rondleiding eindigt in de Groene Salon van het voormalige woonhuis van de laatste adellijke bewoners in de Zuidvleugel. Zij verlieten de vleugel in 2019 en deze was nooit eerder geopend voor het publiek.

Voorzorgsmaatregelen
Bezoekers aan het kasteel zal worden gevraagd bij de start van de rondleiding hun handen te reinigen met desinfecterende gel. In het kasteel zullen alle hygiënische richtlijnen in acht genomen worden en vanzelfsprekend tijdens de rondleiding de 1 ½ meter afstand worden aangehouden. Tickets voor deze exclusieve rondleidingen kunnen alleen via de website van Duivenvoorde gekocht worden: www.kasteelduivenvoorde.nl. Voor volwassenen is de rondleiding € 13,50 en voor kinderen van 5 t/m 18 jaar € 6,50. Ook museumkaarthouders en andere kaarthouders moeten van te voren een online ticket bestellen.

Landgoedwinkel en restaurant
De Landgoedwinkel is op 1 juni eveneens weer te bezoeken, deze is dan gevestigd in de nooit eerder geopende Groene Salon van de Zuidvleugel. In het restaurant in de Hof van Duivenvoorde is het mogelijk om koffie/thee to go te halen en een heerlijke lunch of broodje.

Voor meer informatie: Antoinette van Dorssen (directeur) 06 53 38