zaterdag 24 juli 2021

K Kunst & cultuur

Bibliotheekpraatje met Nicole ten Thij

Een Bibliotheekpraatje met Nicole ten Thij. "Drukte in bibliotheek geeft een enorme positieve vibe."

Wie ben je?

Nicole ten Thij, 39 jaar. Getrouwd met Ewoud en hebben samen dochter Moon van 5 jaar.

Wat doe je bij de bibliotheek?
Ik ben Teamleider Service & Marketing bij de bibliotheek. Ik ben eindverantwoordelijk voor de Front Office (uitleen) en collectie. Daarnaast vallen de facilitaire zaken, ict, hr en marketing ook onder mijn takenpakket. Een zeer diverse functie die iedere dag voor nieuwe uitdagingen zorgt.

Ben je nog aan het werk in de bibliotheek?
Jazeker, ben ik nog aan het werk. Het is eigenlijk drukker dan ooit. Op het moment dat we zagen aankomen dat de scholen dicht zouden gaan, hadden we zelf al de conclusie getrokken dat we de bibliotheek zouden sluiten. Stel dat iedereen dan als uitvlucht naar de bibliotheek zou komen? Dat risico wilden we niet lopen. Uiteindelijk is er die bewuste zondag 15 maart landelijk besloten dat de bibliotheken dicht zouden gaan. Maar een intelligente lockdown zonder boeken zou wat ons betreft wel heel dramatisch zijn. Dezelfde avond konden we onze leden communiceren dat de volgende dag de bibliotheek gewoon beschikbaar zou zijn met de Boekenservice en Thuisbrengservice: boeken lenen op aanvraag en afspraak. De eerste aanvraag kregen we al zondag op maandag om 01.03 uur binnen! En nu zijn we weer open! Wat een feest om alle leden weer te mogen ontvangen. Ik kijk ernaar uit, ook al gaat het wel heel anders dan we gewend zijn.

Hoe is het je de afgelopen weken vergaan?
Ik ervaar de afgelopen 9 weken als zeer positief en rommelig tegelijk. Wij zouden een week op skivakantie gaan naar Oostenrijk, maar die werd geannuleerd en dus werd er doorgewerkt. De gehele periode van lockdown is druk geweest in de bibliotheek, maar zeer goed te doen vanwege de enorme positieve vibe. Alle medewerkers en vrijwilligers zijn super enthousiast dat we gewoon door kunnen gaan met ons werk; wat een energie heeft iedereen! En voor onze leden gaan we tot het gaatje, wat een blijdschap geven onze leden ons. Bij ieder afhaalmoment wel even een kort praatje en soms zelfs een bloemetje/koek/chocolade omdat het zo fijn is om nog even te kunnen lezen. Alleen maar dankbaarheid van onze leden.

Thuis daarentegen ben ik nu een stuk minder aanwezig geweest. Mijn man zou vanaf de lockdown van een aantal maanden verlof genieten: lekker sporten en uiteindelijk wennen aan het moment dat hij met vervroegd pensioen zou gaan. Dat zag er even anders uit: full time zorgen voor onze dochter en het thuisonderwijs coördineren. Na een paar weken hebben we afgesproken dat ik woensdag en vrijdag thuis zou zijn zodat mijn man op z’n werk nog wat kon doen; gewoon voor afleiding. Nu heb ik gelukkig bijna een week vrij met Hemelvaart en maak ik weer kennis met mijn gezin. Even geen werk en alleen maar gezelligheid.

Wat mis je in deze tijd van coronamaatregelen?
Ik mis vooral mijn sociale leven heel erg. Op de fiets naar mijn ouders, naar familie en met vrienden afspreken. Lekker naar het strand, terrasjes pakken, uiteten. En nog meer mis ik dat we slechts 9 weken geleden nog konden leven zonder afstand. Ik snak naar contact en knuffelen. Ik hoop dat we snel weer terug naar normaal kunnen.

Heb je een leuke lees-, kijk-, of luistertip voor anderen?
Wat ik leuk vind, zijn alle creatieve ideeën die nu ontstaan. Onze Digitale huiskamer waar we van alles bieden. Maar ook de tv is creatief: Beau blijft thuis vond ik fijn om te kijken, simpele tv maar oh zo nodig nu. Verder natuurlijk de tranentrekkers als All you need is love en terug van weggeweest Hart in Aktie. Lekker samen kneuteren op de bank met (veel) wijn en lekkers. Die coronakilo’s beuken erin 😉

Wat neem je mee als deze crisis voorbij is? Wat ga je anders doen?
Vrijheid is ons grootste goed. En jeetje wat mis ik dat! Dat neem ik wel mee. Het is niet altijd vanzelfsprekend, zelfs niet in ons mooie Nederland. Tja, anders doen. Ik ga eigenlijk niets anders doen. Geniet van het leven. Pluk de dag. Leef alsof het je laatste dag is.