zaterdag 25 september 2021

N Nieuws

Corona in beeld

Burgemeester Leendert de Lange en het Gemeentearchief Wassenaar roepen iedereen op om beelden op te sturen van de ongewone tijd waarin we nu leven. De intelligente lockdown van de afgelopen weken en de 1,5 meter samenleving van nu, leveren bijzondere taferelen op. Daarom bouwt de gemeente samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen in het land mee aan een (digitaal) archief 'Corona in beeld'.

Burgemeester Leendert de Lange: "De beelden van nu laten de generaties van de toekomst zien hoe we omgaan met deze ongekende crisis die iedereen raakt. Ze illustreren de pijn en het verdriet, maar ook de creativiteit, saamhorigheid en de veerkracht van de mensen in Wassenaar." Gemeentearchivaris Carla de Glopper vult aan: "Het verbaast mij soms hoe weinig beeldmateriaal we hebben van een aantal bijzondere hoofdstukken in onze geschiedenis. Gelukkig hebben we in dit digitale tijdperk steeds meer mogelijkheden om materiaal te archiveren. Ik hoop dan ook van harte dat we veel inzendingen ontvangen."

Een ongewone tijd
De meeste mensen zullen zich deze periode waarschijnlijk nog lang herinneren: de sluiting van restaurants, scholen, musea en theaters, de stille straten en het thuiswerken en thuis les krijgen. Maar ook het niet naleven van de maatregelen enerzijds, en de sociale initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen anderzijds. Hierover wordt veel via digitale en sociale media gecommuniceerd. Toch worden er ook briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels en foto's en films gemaakt. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en nieuwe generaties.

Ganzenbord je fit, wc-rollen stapelen met je voeten, een briefje op de deur met "Gesloten wegens Coronavirus", alle gezinsleden thuis aan het werk aan de keukentafel met laptops en/of kleurplaten: zomaar wat voorbeelden en daar zullen er eindeloos veel van zijn.

Waar zijn we naar op zoek?
We zijn op zoek naar informatie en materiaal dat iets zegt over de invloed van het coronavirus op het (dagelijks) leven in Wassenaar. U kunt hierbij denken aan:

  • Foto's van het leven in onze gemeente in tijden van het coronavirus: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto's van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
  • Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen e.d. (die kunt u uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
  • Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.Kaartjes of tekeningen die u met betrekking tot de crisissituatie hebt ontvangen.
  • Digitale berichten op WhatsApp of sociale media (moeilijk digitaal vast te leggen, maar we overleggen graag over mogelijkheden).
  • Linkjes zijn welkom, printscreens ook.

Let op: het gaat ons om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D).

Hoe kunt u aanleveren?
U kunt uw materiaal per e-mail opsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of per post naar Gemeente Wassenaar, t.a.v. Gemeentearchief, Postbus 499, 2240 AL Wassenaar.

Graag onder vermelding van het volgende:

  • Wie is de maker van de foto / het document?
  • Wat is er precies te zien? Geef een korte omschrijving.
  • Waar is de foto genomen of komt het document vandaan? Noteer de straatnaam en plaatsnaam.
  • Wanneer is de foto genomen of het document gemaakt?
  • Vermeld in de mail de volgende zin: "Ik geef het Gemeentearchief Wassenaar wel/geen* toestemming om bijgaande foto's en/of documenten te publiceren op de website van het archief." Kies wat voor uw materiaal van toepassing is in verband met het auteursrecht. Als u geen toestemming geeft, neemt het Gemeentearchief de foto's en/of documenten wel op in de collectie, maar zonder ze te publiceren.

Het Gemeentearchief verzamelt alle inzendingen en zorgt ervoor dat archiveert ze in de Wassenaarse collectie "Corona in beeld".