dinsdag 18 mei 2021

K Kunst & cultuur

Deze week in Bibliotheek Wassenaar

Deze week en in de komende periode is er weer van alle te beleven in de bibliotheek. 

Online Digitaal Spreekuur

Elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur kun je telefonisch jouw digitale vragen stellen aan onze digi-vrijwilliger Anja Slegt. Neem contact op via 071 561 63 49. Ook is het mogelijk om je vraag te stellen via onze website. Neem contact op via 071-5616349. Ook is het mogelijk om je vraag digitaal te stellen www.obvw.nl
Je krijgt dan binnen een week maar uiterlijk de volgende dinsdag antwoord.

Ontmoet Schrijvers Online: Marijke Schermer op 11 juni
Vanwege de coronamaatregelen kunnen schrijvers momenteel niet meer fysiek een bibliotheek bezoeken om voor te lezen, geïnterviewd te worden en met hun lezers in gesprek te gaan. In deze tijd is online de ontmoeting opzoeken en het gesprek aangaan een mooi alternatief. Samen met zeven bibliotheken maakt Probiblio een serie online interviews met schrijvers: Ontmoet Schrijvers Online.

Ontmoet Schrijvers Online vindt iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur plaats via het webinarsysteem van de Koninklijke Bibliotheek. Deelname is gratis, aanmelden voor één of meerdere webinars kan via de agenda op www.obvw.nl.

Elke week organiseert een andere bibliotheek uit Zuid-Holland Ontmoet Schrijvers Online waarbij het eerste half uur een lokale interviewer een gesprek voert met de schrijver. Vervolgens hebben de deelnemers van Ontmoet Schrijvers Online een half uur de tijd om hun eigen vragen te stellen via een chat.
Op 11 juni is Marijke Schermer aan de beurt. In de weken daarna praten we met Suzanna Jansen (18 juni), Eva Vriend (25 juni) en Esther Gerritsen (2 juli).

Filmhuis Wassenaar is weer open

Afgelopen week is Filmhuis Wassenaar weer gestart met het vertonen van films. De bezoekers zijn erg enthousiast over de goede en duidelijke ontvangst. Het feit dat er per voorstelling plaats is voor 15 personen geeft ook vertrouwen dat je veilig naar de film kan komen.

Het bezoeken van een filmvoorstelling kan alléén wanneer je in het bezit bent van een filmkaartje. Deze kaarten kunt u kopen bij de balie van de bibliotheek tijdens openingsuren. Reserveren is niet mogelijk. Er wordt gewerkt aan een online ticketingsysteem, zodat je in de nabije toekomst ook vanuit huis filmkaartjes kan kopen.

Bezoekers mogen niet eerder dan een kwartier voor de start van de film naar binnen. Iedereen moet zijn handen desinfecteren. Je kunt geen zitplaats kiezen, een vrijwilliger wijst je er één toe.

Op onze website www.obvw.nl vind je meer informatie over de nieuwe maatregelen en het filmprogramma voor juni 2020.

‘Toen hun jeugd stopte’ te leen in de bibliotheek
Midden in coronatijd werd het nieuwe boek van Peter Knijnenburg gepresenteerd (foto onder): Toen hun jeugd stopte; Wassenaarders praten over 1940-1945. Voor dit boek heeft Peter Knijnenburg ruim dertig Wassenaarders geïnterviewd over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze ervaringen zijn gerangschikt op onderwerp, zodat een breed beeld ontstaat over wat zich in Wassenaar afgespeeld heeft tijdens de oorlogsjaren. Ook zijn er historische feiten en foto’s toegevoegd uit het Wassenaarse gemeentearchief. Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar heeft (op gepaste afstand) het boek ontvangen van de auteur. Het is vanaf deze week te leen in de bibliotheek.

Overhandiging boek Peter Knijnenburg 2

Biebbouwers Minecraftchallenge #1
Ben jij gek op Minecraft? Ben je tussen de 9 en 14 jaar oud en woon je in Noord- of Zuid-Holland? Dan heeft de bibliotheek een prachtige uitdaging voor jou: Biebbouwers, de Minecraftchallenge van de bibliotheek. Doe je mee?  Dit jaar nemen we jullie iedere maand mee naar het verleden, heden of toekomst. We geven jullie een bouwopdracht die jullie thuis kunnen uitvoeren. Alleen of samen, wat je zelf het leukste vindt. Je gaat op zoek naar informatie over de gebouwen en de tijd waarin ze gebouwd werden. Aan de hand van die informatie bouw je het gebouw zoals jij denkt dat het eruit heeft gezien.

Ben je klaar met bouwen, stuur dan screenshots of een filmpje op van jouw bouwwerk naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef daarbij je naam, je leeftijd en je woonplaats door. Een jury van Minecraftexperts bekijkt alle inzendingen en kiest de mooiste uit. De winnaar krijgt van ons een geweldig Minecraft bordspel cadeau!
Deze eerste keer nemen we jullie mee naar het verleden. Zo’n 2000 jaar terug in de tijd, toen een deel van het huidige Nederland bij het Romeinse rijk hoorde. We gaan een Castellum bouwen, oftewel een Romeins fort. In het filmpje en de lesbrief vertellen we jullie er alles over.  Ga aan de slag en stuur jouw bouwwerk voor 22 juni naar ons op.

Herstart Belastingspreekuur - Belastingaangifte 2019 in de bibliotheek
Hulp bij belastingaangifte “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.” Vanwege de coronamaatregelen, zijn de belastingspreekuren in maart abrupt gestopt. Voor de mensen die uitstel hebben gevraagd en hulp nodig hebben bij het invullen van de aangifte 2019, bieden we daarom in juli alsnog belastingspreekuren aan.

Ondanks dat de Belastingdienst haar best doet het systeem zo makkelijk mogelijk te maken, is het nog wel eens een moeilijke klus. Daarom bieden wij in de bibliotheek de mogelijkheid om met hulp van vrijwilligers van Voorschoten Voor Elkaar en Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar de Belastingaangifte 2019 (kosteloos) in orde te maken. Deze service is bedoeld voor inwoners van Voorschoten en Wassenaar.

De data waarop u in de bibliotheek terecht kunt, zijn als volgt:
- Wassenaar – woensdag – 10.00 uur tot 13.00 uur – 8-15-22-29 juli 2020

Het is belangrijk dat u een afspraak maakt met de vrijwilligers. Deze afspraak kunt u maken bij de balie van de bibliotheek of via onze website www.obvw.nl. U ontvangt een afspraakbevestiging als de datum en tijd ook daadwerkelijk mogelijk is in de agenda. Zonder afspraak wordt u niet geholpen. Een afspraak duurt 30 minuten.
Het gaat om simpele belastingaangiften in box 1 en box 3. Inkomensgrenzen € 35.000 voor alleenstaande en € 50.000 voor gehuwden/samenwonenden. Valt uw inkomen hierboven dan bieden wij geen hulp aan.

Heeft u vragen? Dan kunt u zich richten tot de bibliotheekmedewerkers of bij Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar.
Wassenaar 070-511 33 97 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
SMOW: Wassenaar 070-511 75 76