dinsdag 18 mei 2021

P Politiek

DITdus! Waarschuwt voor Blue Whale Challenge

Kwetsbare Kinderen in gevaar! Op diverse social media wordt gewaarschuwd door de politie voor het tot zelfmoord aanzetten van een social media spel met de naam Blue Whale Challenge.

Al enige jaren duikt deze bij tijd en wijle weer op en worden jongeren (ook kinderen) benaderd via bijv Instagram, TikTok en snapchat en dm's van andere social media om opdrachten uit te voeren van zelfbeschadigend gedrag die escaleren om uiteindelijk zelfmoord te plegen.

De politie adviseert het volgende om te doen wanneer je benaderd wordt:
- Mocht je een uitnodiging ontvangen van een account dat vreemde verzoeken doet blokkeer deze persoon (ook als je denkt dat je diegene wel kent omdat je er eerder digitaal contact mee gehad hebt).
- Maak een printscreen van het account.
- Rapporteer het account.

Mochten er bedreigingen worden geuit door dit account, meldt dit bij de politie. Vertel het je ouders en/of volwassen persoon die je vertrouwt

De personen achter dit account willen kinderen en jongeren afpersen. Als je de opdrachten niet uitvoert zouden zij weten waar je woont. De politie benadrukt dat dit niet zo is.

En altijd: geef geen persoonlijke gegevens aan anderen die niet bij je op school of sportvereniging zitten. Ook niet aan mensen die zeggen vrienden of familie te zijn van bekenden van jou.
En onthoud dat wanneer je toch per ongeluk meedoet of gegevens hebt gegeven, laat het dan even je ouders weten. Het is niet jouw schuld!!!
Die anderen zijn gewoon pesters en gemeen en samen met jou kan de politie dit dan stoppen.
Dat is dus heel goed!

Gedachten over zelfdoding?

  • Probeer er over te praten met mensen die je vertrouwt en kennen
  • Zoek hulp via de huisarts
  • Bel 112 bij direct gevaar
  • Bel hulpdienst 113 (gratis 0800-0113) of chat www.113.nl (ook ervaringsdeskundigen)
  • Kindertelefoon 0800-0432 (www.kindertelefoon.nl ook voor bijv chat)

DITdus! Wenst jullie een fijne vakantie toe. Hou het veilig, houdt afstand. Ook digitaal.

Brenda Hagen
Raadslid en fractievoorzitter DITdus!
Diversiteit, Inclusie en Toegankelijkheid dus!