vrijdag 23 april 2021

N Nieuws

Delftse studenten ontdekken teksten Wassenaarse NSB-burgemeester

Vier studenten van de TU Delft hebben op een muur in het Nationaal Monument Oranjehotel inscripties van NSB'er Daniël de Blocq van Scheltinga gevonden. een prominente NSB'er gevonden. Het gaat om teksten die hij in de maanden na zijn arrestatie in de muur van dodencel 601 kerfde, meldt de NOS. 

In die cel is sinds 1946 nauwelijks iets veranderd. Er zijn veel inscripties te zien van gevangenen die kort voor hun executie een laatste boodschap achterlieten, maar nog nooit werd een naoorlogse tekst van nazi-sympathisanten of collaborateurs ontdekt. Naast het voeteneind van het bed is een stuk wit geplamuurd. Inscripties blijken met opzet weggewerkt. Met gebruik van speciale belichtingstechnieken, omdat ze de kwetsbare muren niet mochten beschadigen, kwamen de studenten erachter dat er stukjes tekst onder zaten.

Ze ontdekten "de Blocq van Scheltinga", een kalender van mei tot en met november '45 en "Eisch 11/9/45 Dood". De data en de strafeis corresponderen met die van de vooraanstaande NSB'er. De Blocq van Scheltinga werd in september '45 tot levenslang veroordeeld, wat eind december in hoger beroep werd teruggebracht tot 20 jaar. In de loop van 1953 kwam hij vrij nadat hij van koningin Juliana gratie had gekregen. Hij stierf in 1962 op 59-jarige leeftijd in Duitsland.

Het Oranjehotel was in de Tweede Wereldoorlog de bijnaam van de gevangenis in Scheveningen. In de oorlog zaten zo'n 25.000 Nederlanders enige tijd vast in de beruchte gevangenis. Onder hen waren verzetsstrijders Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) en George Maduro.

Na de oorlog werden belangrijke collaborateurs in het Oranjehotel gevangengezet, onder wie NSB-leider Anton Mussert en propagandist Max Blokzijl.

NSB-burgemeester van Wassenaar

Van Scheltinga werd in augustus 1942 benoemd tot burgemeester van Wassenaar. Wassenaar was zowel voor de NSB als voor de Duitse autoriteiten een belangrijke gemeente, omdat hier - zo vlak bij het regeringscentrum - veel Duitse topfunctionarissen en vooraanstaande NSB'ers woonachtig waren. De Blocq van Scheltinga toonde zich als NSB-burgemeester van zijn slechtste kanten. Hij verving tegenstanders door NSB'ers en gaf een weerspannige ambtenaar op voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. In september 1942 verzocht hij de Duitse Ordnungspolizei om de Joodse inwoners van Wassenaar uit hun woningen te verwijderen en te deporteren. Na de moordaanslag op luitenant-generaal Hendrik Seyffardt (bevelhebber van het Vrijwilligerslegioen Nederland) liet hij lijsten samenstellen van te arresteren jonge mannen. Hoewel De Blocq van Scheltinga nauw samenwerkte met de Duitse politie, is niet met zekerheid te zeggen of hij verzetsmensen heeft aangegeven. Zijn bijnaam was 'Domme Daan' vanwege zijn naïviteit en opvliegend karakter. 

Bron: NOS/Wikipedia

Lees ook: Gebouwen met een bijzondere rol tijdens WOII