zondag 17 oktober 2021

N Nieuws

In Wassenaar is energie besparen met je buren een feestje

De gemeente Wassenaar zoekt inwoners die het leuk vinden om een online EnergyParty te houden. Een gezellige en succesvolle manier om samen met buurt- of straatgenoten energie te besparen. Heel gemakkelijk vanuit huis en toch samen. Stichting Buurkracht ondersteunt de EnergyParty’s met deskundige begeleiding.

De kracht van buren: samen lukt het wél

Deelname aan een EnergyParty wijst inwoners de weg naar een lagere energierekening. De meeste mensen willen graag energie besparen. Maar niet iedereen weet hoe dat moet en wat er binnen hun mogelijkheden ligt. Door de vraag samen met buurtgenoten op te pakken, wordt energie besparen makkelijker.

EnergyParty: Van harte aanbevolen
De oproep voor vrijwilligers om een online EnergyParty te organiseren komt op een mooi moment. Onlangs hebben huiseigenaren een voucher ontvangen, een tegemoetkoming in de kosten voor energiebesparingsmiddelen. De voucher kan worden besteed aan kleine maatregelen zoals een deurdranger of tochtstrips of voor een eerste stap naar een grotere investering zoals zonnepanelen of isolatie. De gemeente beveelt de EnergyParty’s dan ook van harte aan.

Zo verloopt een online EnergyParty
Vanwege de anderhalve meter samenleving zijn alle EnergyParty’s online. Mensen die zich aanmelden als organisator nodigen rond de acht buurtgenoten uit. Tijdens de avond bekijken de deelnemers samen hun energieverbruik én bespaarmogelijkheden. Een professionele gespreksleider begeleidt de avond en geeft de nodige informatie. Na afloop heeft iedereen een concreet en persoonlijk actieplan dat aansluit bij ieders behoefte en mogelijkheden. Een EnergyParty brengt geen verplichtingen met zich mee.

Aanmelden via Stichting Buurkracht
Wilt u binnenkort uw eigen online EnergyParty organiseren en samen met uw buren energie besparen? Kijk voor meer informatie naar de website buurkracht.nl/energyparty en meldt u snel aan voor één van de 25 Energyparty’s.

Lokale Energie Strategie
Alle duurzaamheidsacties komen voort uit de gemeentelijke Lokale Energie Strategie (LES). De LES is gericht op het terugdringen van CO2 uitstoot met het uiteindelijke doel om volledig CO2 neutraal te worden. Dit sluit aan bij de landelijk en internationale klimaatdoelstellingen. Naast de EnergyParty’s is vanuit vier buurtteams een gezamenlijk inkooptraject voor zonnepanelen opgezet, waar iedereen aan kan deelnemen. Daarnaast stimuleert de gemeente energiebesparing door deel te nemen aan de voucheractie en de collectieve inkoopactie voor o.a. isolatie en zonnepanelen. Voor de regelingen werkt de gemeente samen met Winst uit je woning, Buurkracht en 070Energiek. Kijk voor meer informatie op www.wassenaar.nl/les.

Over Stichting Buurkracht
Stichting Buurkracht gelooft in de kracht die buren hebben om hun buurt samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken. De stichting helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website buurkracht.nl. Meer dan 500 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet.