Blauw Zwart maar één helft bij de les

18 september 20204 minute read

Een eerste helft overspeelde de mannen van Jos van der Helm Haastrecht volledig. In het centrum manifesteerde Christiaan de Krom zich als een aanwinst voor formatie van trainer van der Helm. De Krom was samen met Mats de Koning heer en meester in de Wassenaarse verdediging, gesteund door twee voortreffelijke vleugelverdedigers, Fabian van Bommel – terug van de Koninklijke HVV – op rechts en Raymond Vosse op links, die ook aanvallend waardevol zijn. En als de neusjes op het middenveld goed gericht zijn kunnen Wilmar van der Ham, Dunke Lagerberg en Kim Theil uitgroeien tot mogelijk het best voetballende middenveld in de 3e klasse. Spelers met een ongelooflijke actieradius, vechtlust en tactisch spelinzicht.

De wisselwerking tussen verdedigend en aanvallend spelen werd de eerste helft prima uitgevoerd. Voorin op de vleugels Bastiaan Hendriksen, altijd goed voor één of meer doelpunten per wedstrijd en op links de snelle en vaak onnavolgbare jonge Bram den Hollander. In de spits de eveneens jonge, hardwerkende Bram Smit, die voor het kaatswerk en afwerking moet zorgen. Met dMike van Zonneveld op het doel, vorige seizoenen regelmatig de man die Blauw Zwart behoedde voor puntenverlies, kunnen de supporters een mooi seizoen tegemoet zien. De luxe die trainer van der Helm heeft is de brede selectie. Voor meeste posities staat een gelijkwaardige speler klaar om de plaats zonder sterkte verlies in te nemen, zoals Tom van der Marel, Ime Raaphorst, Stefano Timmers, Nick Laponder, Mitchell van Lochem, Maxim Buijs, Sammy Ruygrok, Tommy de Jong en Landry Njoya.

In de eerste helft was het Bastiaan Hendriksen, die in de eerst minuut op links vrij kwam en de bal voor had moeten geven op de twee inkomende en vrijlopende spelers Dunke Lagerberg en Christiaan de Krom. Hendriksen ging voor eigen eer en schoot de bal verrassend in de korte hoek. De inzet werd fraai door de Haastrechts-doelman Mark Stauthamer vewerkt. Nog geen minuut later was het wederom Hendriksen die in het centrum op een dieptepass vrij kwam en schroomde niet om de doelman Stauthamer kansloos te laten. In de 12e minuut was het Bram Smit die zijn doelpuntje meepikte. In de eerste helft kwamen geen uitgespeelde scoringskansen meer. Wel enige mooie afstandsschoten van Dunke Lagerberg, die als een meteoor over de doellat vlogen en waarvan één prima tot corner werd verwerkt. Gezien de krachtsverhouding was de 2-0 stand een te karige beloning.
De 2e helft werd een heel ander verhaal. Twee wissels direct na de rust en vervolgens lopende de wedstrijd nog eens twee kwamen het spel van de Wassenaarders niet ten goede. Ook de speelwijze van Haastrecht was hier debet aan. Blauw-Zwart was de grip kwijt en het sprankelende voetbal waar de ploeg de eerste helft heer en meester in was werd niet meer gehaald. In de 52e minuut was het invaller spits Kelvin Poot die de aansluitingstreffer tot stand bracht. Met het inbrengen van deze spits hadden de Wassenaarders de grootste moeite. In de 58e minuut was het Tijmen Raateland, bij een desorganisatie in de achterhoede, die de gelijkmaker scoorde. Blauw-Zwart probeerde alsnog grip op het spel te krijgen, hetgeen niet lukte. De einduitslag 2-2 impliceert dat Haastrecht op doelsaldo naar de volgende bekerronde gaat. Voor de Blauwen een nuttige en leerzame wedstrijd: 45 minuten prima voetbal afgewisseld met 45 minuten spelend onder niveau.

Jos van der Helm: “We hebben 45 minuten goed gespeeld. Dit was een voortzetting van de wedstrijden die we doordeweeks hebben gespeeld, zoals verleden week tegen RKAVV O23. Dat we in de 2e helft niet hetzelfde niveau hadden als in de 1e helft komt mede door de wisselingen die ik heb gedaan. Ik gebruik deze bekerwedstrijden om zoveel mogelijk mijn selectiespelers in te passen en voor te bereiden op de komende competitie. Jammer dat we uit de beker zijn. De tweede helft kwamen we door de speelwijze van de tegenstander niet in ons spel. We moeten rekening houden dat we in de competitie ook tegenstanders krijgen die dit spel spelen. We zijn vaak iets te naïef en niet sluw genoeg om hierop in te spelen. Dit zou een hoop vrije trappen en gele kaarten schelen. Aanstaand zaterdag de 1e thuiswedstrijd tegen Gouda en dan zullen we er staan.”