Ga naar hoofdinhoud
Er ligt nog veel Chinees porselein in scheepswrakken langs de hele Maritieme Zijderoute

Arts Society The Hague:’Sunken treasurers of the East: Tales of Chinese ship-wreck porcelain’ (Engelstalig, online)

5 januari 20212 minute read

De geschiedenis van de fascinatie van het Westen met het Oosterse blauwwitte porselein kun je terugzien in scheepswrakken en verloren ladingen. Vorig jaar was in het Princessehof in Leeuwarden de tentoonstelling ‘Sunken Treasures’ te zien met keramiek, porselein en andere voorwerpen gevonden aan boord van verschillende scheepswrakken.

Een daarvan was het wrak van de Tang, een schip dat rond 830 via het Midden-Oosten naar China voer. Daar aangekomen laadde de bemanning het schip vol met porselein en keramiek. Ze vulden het schip met enkele van het mooiste aardewerk, schalen, spiegels; en schotels. Eenmaal op zee besloot de kapitein een omweg te maken, maar liep vast op een rif. Het schip, haar bemanning en haar lading zonken naar de bodem van de Javazee, waar het wrak tot 1998 ongemoeid lag.

In deze lezing zal de geschiedenis van blauwwit porselein in het algemeen en de handel in exportporselein centraal staan, inclusief verslagen van bergingsoperaties waarbij ladingen werden teruggevonden die meer inzicht geven in de betekenis van het blauwwit porselein voor het Westen en de bredere commerciële invloed ervan.

Professor Marie Conte-Helm is een gewaardeerde lecturer van The Arts Society. Ze studeerde Aziatische kunst en was van 1999-2011 directeur-generaal van Daiwa de Anglo-Japanese Foundation en bekleedde academische functies aan diverse Britse universiteiten. Ze heeft diverse publicaties op haar naam staan en geeft lezingen over de hele wereld.

Voor het registreren voor deze online lezing ga naar: https://theartssociety.org/the-hague Let op! Het is nodig te registreren voor maandag 11 januari 2021. De lezing begint om 20.00. De kosten zijn € 13,- (vooraf te betalen). Een lidmaatschap (acht lezingen en andere activiteiten) is € 65,- per jaar en voor een (echt)paar € 120,-.

The Arts Society The Hague is een onderdeel van de Britse The Arts Society. Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden, onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. The Arts Society heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

[Bijschrift].

Tags

Chinees porseleinLezingOnlinetheartssocietythehague
Gerelateerde artikelen
Back To Top