Skip to content
Fotocredit: Atlantic Campaigns

Mark Slats en Kai Wiedmer schrijven historie tijdens de Talisker Whisky Atlantic Challenge

14 januari 20214 minute read

Team Row4Cancer, bestaande uit Wassenaarder Mark Slats (43) en Rotterdammer Kai Wiedmer (25), heeft op de Atlantische oceaan het onmogelijke mogelijk gemaakt tijdens hun deelname aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge! Zoals het er nu uitziet, komen ze morgenochtend (14 januari) 10.00-10.30u Nederlandse tijd als eerste aan in Nelson’s Dockyard English Harbour, Antigua. Hiermee zijn zij niet alleen de overall winnaar van de race, maar hebben zij ook, als alles goed blijft gaan, een nieuw Guinness wereldrecord gevestigd. Hiermee voldoen ze aan hun vooraf gestelde doelen. “Het was zwaar, loodzwaar”, aldus Mark “maar we draaiden goed als team, hadden dezelfde ambitie en zijn er keihard voor gegaan!”.

Sinds de start voerden ze de vloot aan en hadden ze halverwege de race hun voorsprong uitgebreid met 119 nm (= 215 km) op de eerstvolgende drie viermansboten. Op het moment van finishen loopt deze afstand zelfs op naar 196nm (=353km). Een bijzonder knappe prestatie!
Met deze race zamelen Mark en Kai geld in voor kinderkankeronderzoek, via de Maarten van der Weijden Foundation. Want niemand verdient het om kanker te krijgen, maar kinderen nog wel het minst! De MvdWF heeft een specifiek project geselecteerd waar hun ingezamelde geld naartoe gaat. Onderzoekers van het Radboud UMC willen een vaccin ontwikkelen voor kinderen met het CMMR-D syndroom, zodat bij hen kanker VOORKOMEN kan worden. Dit goede doel en de donaties die hierop binnen komen hebben Mark en Kai enorm gemotiveerd tijdens de race. “Om dit onderzoek te kunnen laten starten is nog € 65.000 nodig. Op het moment van schrijven is er 54.199 euro opgehaald. “We gaan goed, maar zijn er nog niet!” aldus Mark. Dus hierbij een oproep aan Nederland, help ons de laatste € 10.801 in te zamelen via: https://row4cancer.mvdwfoundation.nl/doneren.

Achtergrond
Mark en Kai zijn op 12 december met 20 andere roeiboten gestart aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge (TWAC), beter bekend als ‘world’s toughest row’. Deze roeiwedstrijd van een kleine 5.000 km start vanaf het Canarische eiland La Gomera en eindigt in het Caribische Antigua.
Mark is een doorgewinterde oceaanliefhebber. Eerder deed hij in 2017 al mee aan deze challenge, waarbij hij het solo oceaanroeien wereldrecord verbrak met maar liefst 19 dagen. Een halfjaar later deed hij mee aan de Golden Globe race. Een zeer zware solo non-stop zeilwedstrijd om de wereld, zonder moderne apparatuur aan boord. Daar werd hij net tweede. Deze opgedane ervaring heeft hem ook nu geholpen in deze race. Samen met zijn weather routers Dick Koopmans jr. en John Schouten bepaalt hij de meest efficiënte koers naar Antigua. Hierbij rekening houdend met stroming, weer, wind en de concurrentie.

De mannen verschenen aan de start in hun zelfgebouwde carbon roeiboot, Maria genaamd. Door zijn deelname aan de race in 2017 zag Mark een hoop verbeterpunten voor de boot. Deze heeft hij allemaal verwerkt in deze nieuwe zelfgebouwde versie. En met succes! Ze liggen vanaf het begin aan kop en weten de voorsprong steeds te vergroten.

Om het laatste stukje van het benodigde bedrag voor de start van het onderzoek op te halen, is er nu ook een veiling gestart. Hier kan geboden worden op zowel unieke als handige kavels. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een roeisessie met de mannen of een set zonnepanelen van Sunbeam, waar Mark en Kai ook gebruik van maken op de Maria. Van de donaties en de opbrengst van de veiling, gaat 100% naar het goede doel.

Het feit dat er een mogelijkheid bestaat om voor kinderen met het CMMR-D syndroom, een vaccinatie te ontwikkelen, die er voor kan zorgen dat kanker bij deze kinderen voorkomen kan worden is echt FANTASTISCH! Dit moet er komen! Support Mark en Kai in de laatste kilometers door te doneren. Help je mee?

WIE DOET ER MEE MET DE FINANCIELE EINDSPRINT VOOR DIT GOEDE DOEL?
Doneren kan via https://linktr.ee/markslatsofficial.
De finish kan live gevolgd worden via de Facebookpagina van Atlantic Campaigns . Ook zal er beeldmateriaal te zien zijn op www.markslats.nl en op de verschillende SM kanalen: @markslatsofficial en @k.wiedmer.

 

Tags

Kai WiedmerMark SlatsRow4cancerTalisker Whisky Atlantic Challenge
Gerelateerde artikelen
Back To Top