Ga naar hoofdinhoud

Sneeuwbaleffect

18 januari 20215 minute read

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Zaterdag viel er sneeuw! Oh en vrijdag natuurlijk het kabinet. Iedereen heeft opeens geleerd van de fouten van de afgelopen decennia, vindt dat de inwoners weer centraal horen te staan. Toch heeft dit bijzonder weinig gevolgen, omdat over een aantal weken alweer de verkiezingen zijn.

Geen idee hoe of waar we kunnen stemmen, maar in ieder geval hebben de politieke partijen wel een soort van hun kandidatenlijsten klaar.
Of we op alle partijen die willen meedoen aan de verkiezing kunnen stemmen is ook nog niet zeker. Om mee te mogen doen voor de eerste keer aan de verkiezingen moeten er wel eerst 580 ondersteuningsverklaringen worden ingeleverd. Zeker nu is dat wat lastig, omdat dit over heel Nederland moet worden gedaan én je fysiek op het gemeentekantoor deze verklaring moet invullen. Digitale ondersteuningsverklaringen of gewoon per post zijn hier dan weer niet goed genoeg voor, maar voor het geven van onderwijs dan gek genoeg weer wel. Nu heeft alles natuurlijk z’n voor- en nadelen en ik vind het zelf fijn om colleges thuis te kunnen kijken, maar dit werkt niet voor iedereen. Niet iedereen heeft stabiel internet of een goede studieomgeving thuis, maar vaak is online onderwijs ook nog helemaal niet toegankelijk gemaakt! Maar ik dwaal af.

De verkiezingswijzers springen weer als paddenstoelen uit de grond, waardoor je kan kijken welke partij het beste bij jou past qua verkiezingsbeloftes.
Maar niet iedereen kan gaan stemmen, ondanks dat zij stemrecht hebben.
De vaccins voor Corona komen daarvoor te laat beschikbaar voor alle groepen en iedereen uit de risicogroep (ook jongeren!) kunnen niet meer even naar het stemkantoor lopen/rollen. Eerst was er sprake van mogelijk poststemmen, zoals Nederlanders die in het buitenland wonen dat doen, en werd onderzocht of digitaal stemmen zou kunnen.

Maar we blijven hangen in tradities en moeten dus persoonlijk fysiek komen stemmen.  De aankomende weken gaan we nog meer over Corona horen en wat het voor ons allemaal betekent, maar ik let vooral op wat het voor de jongeren betekent. Jongeren die in de essentiële winkels werken, hun examenjaar onregelmatig op school samenkomen, of praktijk nog moeten afronden, studeren en mogelijk zelf ziek worden.

En de jongeren worden nu opgeroepen om op het stembureau te gaan zitten, moeten ander vrijwilligerswerk doen, mantelzorg en eigenlijk alle taken uit te voeren die anderen nu niet willen.

In de tussentijd werden de belangen van jongeren niet als de verantwoordelijkheid van het kabinet of van de gemeente gezien. Jongeren hebben het financieel zwaar; ze hebben geen recht op bijstand als ze bij hun ouders wonen of worden de ouders zelfs gekort. Ook aan het bouwen va een eigen toekomst komen zij niet toe. Er zijn geen woonruimtes voor jongeren, want er moet voor ouderen gebouwd worden, en plekken voor woonwagens worden ook niet beschikbaar gesteld!

In de tussentijd moeten jongeren lenen van hun toekomstige zelf, waar ouderen vaak nog een spaarrekening hebben (behalve de minima; die houden een stukje maand over aan het einde van hun geld) en dan laat ik de pensioenen voor de nu jongeren nog buiten beeld (hint: die worden door ‘beleggingen’ rustig weg gegokt).
En door Corona blijkt dat iedereen financieel kwetsbaar is en van de ene op de andere dag zonder inkomen kan komen te zitten. Maar ouders van de toeslagenaffaire wisten dit al jaren.
En hun kinderen ook.

Gelukkig was de sneeuw van zaterdag gratis en heb ik samen met mijn kat Tupperware ervan kunnen genieten. Ik heb door mijn keuze om te gaan studeren een gigantische studieschuld al opgebouwd en weet dat ik in de toekomst niet even een huis zal kunnen kopen. Voor mij hakt Corona dan ook aardig in mijn portemonnee. Ik zal een veel hogere studieschuld, doordat stagelopen nu onmogelijk is, net als veel jongeren die studeren aan het mbo, hbo en WO.

Nu heb ik als jongere juist een politieke partij opgericht om de belangen van iedereen te behartigen in Wassenaar die weten hoe het is om je stem alleen gehoord te zien als een rood gemaakt vlakje achter een naam van iemand die je persoonlijk niet kent en samen op een lijst staat met mensen die al jaren er eigenlijk een puinbak van maken.
Ik hoop dat iedereen kan en mag stemmen en jullie stem gehoord wordt in plaats van alleen geteld. Mijn doel is dat jongeren IN de gemeenteraad komen en niet alleen aan de zijlijn mogen meepraten.

Wil jij dit ook en kun je je vinden in de standpunten van DITdus!: word dan lid voor € 12,00 per jaar (het mag per maand betaald worden)!
Je kunt ons ook steunen door ons logo af en toe op social media te zetten of te reageren op onze berichten met jouw ervaringen, dat waarderen wij zeer!

Rebecca Talbot
Voorzitter DITdus!

Instagram: https://www.instagram.com/ditdus_politiek/
Facebook: https://www.facebook.com/DITDusPolitiek
Website: https://ditdus.jimdofree.com/
Twitter: https://twitter.com/ikrebecca
Mail: ditduswassenaar@gmail.com

 RebeccaTalbot Ditdus

Tags

DITdus!GemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top