Skip to content

Het jongerenwerk en de lockdown

23 januari 20213 minute read

Het jongerenwerk heeft met de verlenging van de lockdown nog steeds te maken met beperkte mogelijkheden om dingen te kunnen organiseren voor jongeren. Helaas kunnen we nog geen gebruik maken van de inloop locatie en van de scouting voor het meidenwerk.

Om toch binding te houden met de meiden van het meidenwerk heeft het jongerenwerk afgelopen donderdag een online Bingo gehouden. Op deze manier blijven de meiden toch met elkaar in contact en kunnen zij op een leuke manier toch de verbinding met elkaar houden. Uiteraard wordt er eerst bij alle meiden gecheckt hoe het met ze gaat, of zij ergens tegen aan lopen met het online les en daar buiten. Door het persoonlijke contact te blijven houden hopen we dat we de meiden gemotiveerd houden, om contact met elkaar te onderhouden.

Voor sommige meiden is dat juist een belangrijke reden waarom zij deel nemen aan het meidenwerk. Omdat zij buiten bijvoorbeeld klasgenoten, geen of weinig andere sociale contacten hebben. De kracht van het meidenwerk is ook jongeren met elkaar in verbinding brengen, leren vriendschappen sluiten, rekening met elkaar houden en elkaar te respecteren. Door het contact met de meiden te blijven onderhouden ondanks de beperkte mogelijkheden kunnen jongerenwerkers Simone en Manon toch zicht houden op hoe het met de meiden gaat.

De kracht van sociale media

Op sociale media jongerenwerk_wassenaar Instagram posten we regelmatig over verschillende onderwerpen die relevant zijn voor jongeren. Soms zijn we alleen maar aan het informatie zenden over bijvoorbeeld Corona maatregelen, behandelen we thema’s als Respect, Vuurwerk, Liefde, Alcohol en drugs. Dit wisselen we af met bijvoorbeeld een Winactie. De afgelopen weken hebben we verschillende post gedaan over Rara waar is dit? Op de afbeelding staat een locatie waarvan jongeren moeten raden waar het is. Hierop is veel respons, wat maakt dat we dit zullen continueren.

Het is voor de jongerenwerkers niet alleen zaak om af en toe iets online te posten, maar ook de sociale netwerken in de gaten te kunnen houden om zicht te hebben in wat er zoal speelt onder jongeren. Om signalen op te pikken van jongeren en vroeg te kunnen signalen als er zorgen zijn over dingen die er gepost worden van individuele jongeren.

Ook kun je dingen oppikken van groepen jongeren als er bijvoorbeeld jongeren live gaan of een post maken met veel jongeren op een bepaalde locatie. Het jongerenwerk kan dan via sociale media in contact komen met jongeren. Dit is een laagdrempelige manier van contact. Soms is het een drempel voor jongeren om te bellen met het jongerenwerk en willen zij alleen maar chatten via een Direct Message op Instagram of via Watchapp. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar persoonlijk contact. Het jongerenwerk spreekt daarom ook wel af met jongeren in de buitenruimte om een stukje te gaan lopen. Uiteraard wordt er hier rekening gehouden met de 1,5 meter afstand ook in de binnen ruimtes.

Het jongerenwerk houdt ook contact met de middelbare scholen om inzicht te krijgen of er jongeren zijn die extra persoonlijke aandacht en coaching nodig hebben. Scholen weten het jongerenwerk hier ook goed in te vinden. Met de komst van onze nieuwe collega Wouter Rijneveld kunnen wij het stukje coaching weer verder uitbreiden, doordat we meer ruimte hebben voor het plannen van individuele coaching.

Meer weten?Wil je meer weten over wat het jongerenwerk voor jou(w kind) kan betekenen? Neem dan contact op via 0182-640694 of bezoek onze website: https://ikbenervoorjou.nu/wassenaar

 

Tags

jongerenwerkLockdownMeidenwerkStichting Jeugd- & JongerenwerkWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top