Skip to content
Fotocredit: Bijenlandschap

Geef je tuin een bijenupgrade voor het nieuwe seizoen

26 januari 20212 minute read

Alle beetjes helpen. Zelfs van een balkon, geveltuin of perkje kun je in een handomdraai een bijenparadijs maken. In je eigen tuin of op je balkon kun je bijen en andere bestuivers gemakkelijk helpen. Met de juiste bloemen en planten kun je het hele jaar door zorgen voor genoeg voedsel (nectar en stuifmeel) en nestgelegenheid. Word een schakeltje in het netwerk: jij maakt het bijenlandschap!

Maak je eigen bijenlandschap. Dan is er altijd wat te beleven Nog niet overtuigd? EIS Kenniscentrum Insecten schreef een artikel over de afname en bedreiging van wilde bijensoorten in Nederland.

“Ook een balkon kan al bijdragen als schakeltje in het bijenlandschap!” – Hannie Korthof, Groene Cirkel Bijenlandschap

Dit kan je doen:

  • Tuinieren zonder gif. Pesticiden zijn funest voor bijen. Gebruik ze dus niet! Daar zijn ook vogels en egels blij mee… Bekijk onze flyer Natuurlijk! in je tuin.
  • Zorg van het vroege voorjaar tot het late najaar voor bloeiende planten die bijen aantrekken. Zet op je balkon of in je tuin bijvoorbeeld lavendel, korenbloem of margriet.
  • Kijk nog eens kritisch naar je tuin en doe mee met Operatie Steenbreek:haal een tegel uit je (gevel)tuin en plant een bijvriendelijke bol of plant erin.
  • Kijk hier waar je biologische bloembollen, zaden en planten kunt kopen: Verkoopadressen gifvrije planten
  • Het najaar is hét seizoen om (biologische) bijvriendelijke bollen te planten, voor voedsel in het vroege voorjaar, zoals: krokussen, sneeuwklokjes, anemonen, druifjes en sierui.
    70% van de bijen nestelt in de grond. Zorg voor zanderige plekjes in de zon, want bijen houden van warmte. Een centimeter tussen de stenen is al voldoende.
  • Sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels, snoei in het najaar dus niet alles weg. Laat ook uitgebloeide stengels staan tot het voorjaar. Insecten kunnen erin overwinteren, en het beschermt planten tegelijk tegen vorst.
  • Gooi in de herfst afvalbladeren niet in de groenbak, maar strooi ze luchtig over de aarde; zo kunnen veel bijen in de grond nestelen, en het is ook goed voor de tuin zelf.
  • Zet bijenhotels neer waar insecten in kunnen nestelen en overwinteren. Of maak een nestheuvel of leemwandje voor bodemnestelende bijen.

Lees hier meer. 

Tags

BalkonGroene Cirkel BijenlandschapTipsTuinWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top