Skip to content
Fotocredit: Duurzaam Bouwloket

4 tips bij overstappen naar een andere energieleverancier

27 januari 20213 minute read

Het grootste deel van Nederland stapt (bijna) nooit over naar een andere energieleverancier. Dit kost een gemiddeld huishouden elk jaar enkele honderden euro’s. Als je ieder jaar overstapt, heb je altijd de beste en meest actuele prijzen. Wij geven je vier belangrijke tips waar je op moet letten:

1. Kies voor een energieleverancier die groene stroom aanbiedt
Niet elk energiecontract wat groen genoemd wordt, is ook echt duurzaam. Het is daarom belangrijk altijd onderzoek te verrichten naar de duurzaamheid van de energieleverancier. De allergroenste energieleveranciers leveren namelijk bijna alleen maar stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Deze energiebronnen zijn eindeloos beschikbaar en een wind- of zonnepark heeft veel minder schadelijke milieueffecten. Ook investeren ze in groene productie, sluiten inkoopcontracten met groene producenten en werken actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening. De meest groene energieleveranciers van 2020 zijn:

• Greenchoice
• Vandebron
• Pure energie
• Vrijopnaam
• Energie VanOns
• Om | nieuwe energie
• Powerpeers

2. Vergelijk energiecontracten niet op basis van maandbedragen
De maandbedragen die je een energieleverancier betaalt, zijn afhankelijk van het verwachte jaarverbruik. Kort gezegd vermenigvuldigen leveranciers je verbruik met de leveringstarieven (de prijs per kilowattuur stroom of kuub gas) en tellen er een aantal vaste kosten bij op. Een ander verbruik heeft dus invloed op de hoogte van dit bedrag. Als een energieleverancier een lager verbruik inschat, kan het zijn dat deze goedkoper lijkt, terwijl de tarieven eigenlijk hoger zijn. Kijk dus goed naar de tarieven per kilowattuur, per kuub gas en de vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) per maand, om te zien of een contract écht goedkoper is.

3. Let op de einddatum van je huidige contract
Een leverancier heeft gemiddeld zes weken nodig om je overstap te verwerken. Wil je overstappen? Zorg dan dat je minimaal zes weken voor het eind van je contract een nieuw contract kiest of ingaat op een verlengingsaanbod. Anders kom je in een variabel contract terecht en deze tarieven zijn vaak niet het gunstigste.

Maar zorg ook dat je niet veel te vroeg bent. De meeste leveranciers houden tot zes maanden in de toekomst rekening met je huidige contract, maar bij sommige is dat maar drie maanden. Stel dat je nu een aanvraag doet, terwijl je contract nog vier maanden loopt, dan kan het zomaar zijn dat je per direct overstapt en je een boete berekend krijgt.

4. Kies een contract dat bij je wensen past
Er zijn contracten voor verschillende looptijden. Heb je geen zin om elk jaar naar je energiecontract te kijken? Zet dan je tarieven vast voor een langere periode. Maar kijk ook naar de duurzaamheid van je contract. Niet elk energiecontract dat groen genoemd wordt, is ook echt duurzaam.

Tot slot willen we je benadrukken dat je niet bang hoeft te zijn om over te stappen, want je komt echt niet zomaar zonder stroom of gas te zitten. Controleer ook altijd de bevestigingsbrief of –mail die je van de leverancier krijgt. Hierin worden de tarieven die je hebt aangevraagd bevestigd, staan de voorwaarden nogmaals genoemd en zie je wat de ingangsdatum van je contract is.

Gratis en onafhankelijk advies
Wil je meer weten over energiebesparende maatregelen, subsidies- en financieringsregelingen?
Duurzaam Bouwloket helpt je met gratis en onafhankelijk advies. Neem contact op met een adviseur door te bellen
(072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).

Tags

Duurzaam BouwloketEnergieleverancierTips
Gerelateerde artikelen
Back To Top