Ga naar hoofdinhoud

Holocaust-slachtoffers herdacht op begraafplaats Persijnhof

27 januari 20212 minute read

Vandaag woensdag 27 januari 2021 is het 76 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Ter nagedachtenis aan alle 98 Holocaust slachtoffers in Wassenaar legde burgemeester Leendert de Lange samen met een leerling van het Rijnlands Lyceum, Ben Vrancken Peeters, een krans bij het Joodse monument, begraafplaats Persijnhof in Wassenaar. Daarna legde Benoît Weizenbach, eveneens leerling van het Rijnlands Lyceum, een bloemstuk namens de drie middelbare scholen.

Voor de tweede keer is op deze manier aandacht besteed aan het leed van de Wassenaarse Holocaust-slachtoffers. Burgemeester De Lange benadrukte in zijn toespraak het belang van herdenken: “Opdat wij niet vergeten” Tot op de dag van vandaag is de pijn en het verdriet voelbaar. En dit komt naar voren uit het verhaal van Kaatje en Mietje Frenk, eigenaren van verzorgingshuis Huize Klimop in Wassenaar, verteld door Niek Kat, lid van de werkgroep Stolpersteine.

Vol goede moed beginnen de zusters met hun verzorgingshuis. Ze moeten vluchten, Mietje pleegt zelfmoord, Kaatje wordt gedeporteerd en sterft in Auschwitz oktober 1943. De andere bewoners van Huize Klimop zijn eveneens gedeporteerd.

Ook de heer Dreese, bestuurslid van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, benadrukte het grote belang van deze jaarlijkse herdenking voor de Joodse gemeenschap.

In Wassenaar zijn in de Tweede Wereldoorlog 574 slachtoffers gevallen, waaronder 98 Holocaust slachtoffers. Vorig jaar mei werd het ‘Ereboek van alle Wassenaarse slachtoffers in WO-II’ onthuld en daarin zijn alle namen vermeld.

De toespraken en kranslegging zijn na 30 januari te zien via www.wassenaar.nl/vrijheid.

Fotobijschrift: Burgemeester Leendert de Lange samen met een leerling van het Rijnlands Lyceum, Ben Vrancken Peeters

Tags

GemeenteHolocaustherdenkingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top