Skip to content
Fotocredit: Energielabelprijzen.nl

Hoe energiezuinig zijn woningen in Wassenaar?

4 februari 20212 minute read

Woningen in Wassenaar hebben een relatief hoog energieverbruik, dat blijkt uit onderzoek van www.energielabelprijzen.nl dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland analyseerde. Op dit moment heeft 42,4% van de woningen een geldig energielabel. Daarvan beschikt 53,7% over een “groen” label (A, B of C). Dat is minder dan het landelijke gemiddelde van 70%.

53,7% van de huizen in Wassenaar heeft een groen energielabel
Op dit moment heeft 53,7% van de woningen in Wassenaar een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Deze woningen hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik dankzij een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen. Landelijk gezien heeft 70% van de woningen een groen energielabel. Hiermee scoort Wassenaar minder goed ten opzichte van de rest van Nederland.

843 woningen (16,3%) hebben zelfs het meest zuinige energielabel A, landelijk is dat 24%. Het meest voorkomende energielabel in Wassenaar is label C. 534 woningen (10%) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4%.

Hoe zijn de energielabels verdeeld in deze gemeente?

843 woningen (16,3%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
801 woningen (15,5%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
1.134 woningen (21,9%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
733 woningen (14,2%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
567 woningen (11,0%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
561 woningen (10,8%) hebben energielabel F: hoog laag energieverbruik
534 woningen (10%) hebben energielabel G: zeer laag energieverbruik

Wat is het energielabel?
Vanaf 2008 is het definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit houdt in dat woningeigenaren vanaf dit jaar een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.

Tags

EnergielabelEnergielabelprijzen.nlWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top