Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Avalex

Afvalinzameling bij winterweer

9 februari 20213 minute read

Door extreme weersomstandigheden kan Avalex mogelijk deze week niet bij u langskomen, doordat sommige wegen onbegaanbaar zijn. Het weer vergt veel voor de medewerkers die het huisvuil inzamelen. De inzameling is zwaarder en binnenwegen zijn slecht begaanbaar. Ook de komende dagen houdt Avalex rekening met extreme gladheid. Door deze weersomstandigheden kan de inzameling vertragen en raken sommige zijstraten nog moeilijker begaanbaar. De huisvuilwagens hebben moeite met de sneeuw en gladheid in straten die niet worden gestrooid. Per straat wordt bekeken of het huisvuil kan worden opgehaald, veiligheid staat boven alles.

Woont u aan een smalle weg? Zet dan uw container aan een brede weg in de buurt. Zo wordt de kans groter dat Avalex hem kunnen legen.

Inzameling verzamelcontainers
Ook de inzameling van bovengrondse- en ondergrondse verzamelcontainers kan vertraging opleveren. Is de container vol? Probeer een nabij gelegen container of neem uw huisvuil mee terug. Plaats geen afval naast de containers. De container wordt zo spoedig mogelijk geleegd.

GFT minicontainers
Het vastvriezen van afval (met name GFT) in uw container is een vaak voorkomend probleem in de winter. Het kan soms gebeuren dat de klep van de container vastgevroren zit. Wilt u dit controleren en verhelpen op het moment dat u de container ’s ochtends aanbiedt? Er is een aantal manieren om het vastvriezen van afval te voorkomen:

  • Zet de container de nacht voordat de vuilniswagen komt in de berging of garage.
  • Zet de container bij aanhoudende strenge vorst zowel overdag als ’s nachts op een beschutte plek, in een berging of garage. Als dat niet mogelijk is, zoek dan een ander beschut plekje zoals een afdak of zet de container uit de wind tegen een muur.
  • Als de container leeg is, kunt u een paar krantenproppen onderin de bak leggen. De proppen nemen het vocht op en voorkomen daardoor het vastvriezen.
  • Laat nat groente-, tuin- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat ze de bak in gaan. Hoe minder water er in het afval zit hoe minder kans op bevriezing.
  • Duw het afval nooit vast in de container. De kans dat het afval aan de bodem en wanden blijft vastzitten is bij vorst groter dan normaal. Het is erg moeilijk om vastgevroren afval uit de container te krijgen. Het vaker omschudden van de container is niet mogelijk, omdat het kunststof waarvan de container is gemaakt bij vriesweer kwetsbaar is.
  • Doe geen zout of antivriesmiddel in de container om het vastgevroren afval te ontdooien. Dit verstoort het composteerproces en antivriesmiddelen zijn bovendien schadelijk voor het milieu.

Grofvuil
Heeft u een grofvuil afspraak gemaakt? Waar mogelijk wordt het grofvuil opgehaald. Smalle straten en straten die niet zijn gestrooid zijn, zijn voor sw huisvuilwagens lastig te bereiken. Wanneer het grofvuil niet is opgehaald kunt u een nieuwe grofvuil afspraak maken voor volgende week via avalex.nl/grofvuil. Heeft u een betaalde afspraak gemaakt? Bel dan 0900-0507. Er wordt vervolgens een nieuwe afspraak gemaakt.

Milieustraten
De milieustraten zijn gewoon geopend. Kijk voor locaties en openingstijden op Milieustraten – Avalex.

Wij vragen uw begrip voor de medewerkers: Avalex doet er alles aan om de inzameling van uw huisvuil zo spoedig en veilig mogelijk te laten verlopen!

Tags

AfvalinzamelingGemeenteWassenaarWeersomstandigheden
Gerelateerde artikelen
Back To Top