Ga naar hoofdinhoud

Winterwonder vogeltuin – Vijf tips om vogels te helpen

11 februari 20214 minute read

Wat een sneeuw! Wat een kou! Dat we het nog mee mogen maken. Prachtig en voor veel mensen een verzetje, maar voor vogels best pittig. Vijf tips om de vogels te helpen en wonderlijk veel vogels in uw wintertuin te krijgen.

Bloemen, bijen, bessenstruiken, een vijvertje en stukje gras: goed voor vogels, maar daar komt nu niks van terecht. Gelukkig zijn er ook veel dingen die u juist ’s winters voor tuinvogels kunt doen. Nu de sneeuw eindelijk komt: maak een winterwonder vogeltuin!

Als u het leuk vindt om verschillende vogelsoorten in de tuin te krijgen, voer dan gevarieerd.

1. Voer verschillende dingen op verschillende plekken
De simpelste manier om vogels te helpen en in uw tuin te krijgen: voeren. Maar, elk vogeltje eet zoals het gebekt is en ze vinden niet allemaal hetzelfde voedsel lekker. Als u het leuk vindt om verschillende soorten in de tuin te krijgen, voer dan gevarieerd. Wist u dat u aan de vogelsnavel kunt zien wat zijn favoriete kostje is? Dikke snavel bij zaadeters, zoals mussen, dunne snavel bij insecteneters, zoals de roodborst. In onze webwinkel vindt u voor elke vogel het beste voer.

Naast het soort eten, hebben tuinvogels ook nog allemaal andere voorkeuren voor waar dat eten moet liggen: op de grond, hangend in een boom, onder struiken of juist in een voerhuis. Hier vindt u het overzicht van wat de verschillende tuinvogels prefereren waar ze dat het liefst eten.

Vriest het hard en blijft het water niet open? Geen probleem, dan pikken ze sneeuw of rijp om aan vocht te komen.

2. Geef water
Zet ’s morgens een lage schaal met lekker vers water neer voor de vogels, om te drinken én te badderen. Dat doen ze namelijk ook midden in de winter, want zo verzorgen ze hun veren. Doe er nooit zout in, want dat is afschuwelijk ongezond voor vogels. Voeg ook nooit suiker toe, want als ze dan badderen, zitten hun veren helemaal onder een suikerplaklaagje. Vries het goed hard en blijft het water niet open? Geen probleem, dan pikken ze sneeuw of rijp om aan vocht te komen.

Giet gesmolten frituurvet bijvoorbeeld in een ouderwets kopje met een oortje dat u ophangt aan een tak.

3. Maak zelf vogelvoer
Zelf vogelvoer maken is ietsje meer werk, maar leuk om te doen en het ziet er prachtig uit! Bijvoorbeeld:

  • Een pindaslinger rijgen. Ook gezellig met klein-, buur-, of andere kinderen. Maak met een prikpen of spijkertje eerst een gaatje in de pinda; dat rijgt makkelijker. Doe ook eens grote stukken appel of peer tussendoor. Of, nog gezelliger, maak een vogelfeestslinger.
  • Zelf vetbollen maken. Er zijn naast de klassieke bol veel variaties mogelijk: giet het gesmolten vet bijvoorbeeld in een ouderwets kopje met een oortje dat u ophangt aan een tak of in allerlei vormen en maak zo een fantastische vogeltaart!
  • Een vogelkerstdiner maken in de vorm van een kerststukje. Dat is weer eens heel wat anders. Kijk hier voor de benodigdheden en werkwijze voor een vogelkerststukje. (Natuurlijk de hele winter leuk!!)
  • Maak zelf een spechtenblok van een dikke boomtak of een open haardblok. Benodigdheden: een boor, een haak, een touw en vogelpindakaas. Hier leest u hoe.

Tuinpad glad? Strooi dan zand, maar geen zout. Vogels krijgen het anders binnen en dat is erg ongezond voor ze.

4. Strooi geen zout maar zand
Als het glad wordt, strooi dan geen zout, maar scherp zand. Vogels kunnen het zout namelijk onverhoopt binnenkrijgen (via insecten die er dood van gaan of via smeltwater) en daarvan ernstige nierproblemen krijgen. Zout is verder slecht voor de planten en bomen in uw tuin, maar ook voor het bodemleven. Scherp zand is net zo effectief en voor niemand gevaarlijk.

Laat uitgebloeide bloemen staan. Vogels eten ’s winters de zaden en wat overblijft kiemt en geeft weer bloemen.

5. Laat blaadjes en bloemen liggen
Haal afgevallen bladeren en uitgebloeide bloemen niet weg! De bloemen geven zaden, die vogels in de winter eten. En in het voorjaar ontkiemen de overgebleven zaden tot een fleurige lentetuin.

En onder afgevallen bladeren leven insecten en die zijn op hun beurt ook weer vogelvoedsel. Veeg de bladeren wel van het gazon en groenblijvende planten, anders komen er gele plekken. Maar laat ze onder de tuinbank of onder de heg liggen. U zult zien, die scharrelende roodborst maakt het de moeite waard!

Klik hier voor meer (achtergrond)informatie. 

Tags

KouSneeuwTipsVogelbescherming NederlandVogelsWassenaarWinter
Gerelateerde artikelen
Back To Top