Ga naar hoofdinhoud

Groen doen: Weiger Zwart Plastic

17 februari 20212 minute read

Hebben je de Monitor/ DE PLASTICPLAAG gezien op TV vorige week? Met de beelden van de hoeveelheid single-use plastic die we er in Nederland met zijn allen door jagen? En dat veel hiervan NIET gerecycled kan worden? De leden van de Groene Meent willen natuurlijk liefst dat juist deze niet-recyclebare plastic uit de winkels verdwijnen. Dat de industrie betere keuzes gaat maken, waarbij circulariteit voorop staat. Maar voordat dat zover is, maken we graag alvast slimme keuzes. Doe je mee?

Zo was in de Plasticplaag al te zien dat het slimmer is om, als je dan toch voor drinken uit een petfles koopt, te kiezen voor doorzichtige of lichtblauwe petflessen, niet die groene of gele of rode. Deze zijn niet te recyclen. En te kiezen voor doorzichtige plastic bakjes voor vlees, en zeker geen groene of zwarte. Daarvoor geldt namelijk hetzelfde. Evenals voor Chipszakken met aluminium coating: die zijn ECHT single use, nooit meer te recyclen.

Nog beter natuurlijk is om bij het doen van boodschappen zoveel mogelijk naar verpakkingsvrij te streven; om plastic verpakkingen te weigeren. Dat kan makkelijk op de markt. En ook veel van onze Wassenaarse Winkeliers vinden het prima als je je eigen verpakkingen meeneemt. Kopen in bulk helpt soms ook.
Vind je dat teveel gedoe? Misschien halen deze feiten je over de streep: 15% van de prijs van een product gaat naar de verpakking, terwijl je die vaak direct bij gebruik weggooit. En alle nieuwe plastics gemaakt zijn van olie- een fossiele grondstof.

Als we in Wassenaar minder verpakkingsmaterialen gaan gebruiken, kan de afvalstoffenheffing ook omlaag. Want als je minder afval hebt, hoeft er ook minder opgehaald te worden. Dit jaar is de afvalstoffenheffing al met 10% gestegen: een meerpersoonshuishouden betaalt nu 440 euro per jaar in plaats van de 400 euro in 2020. Er is maar een gemeente in Nederland die een hoger bedrag vraagt. Blijkbaar geven we in Wassenaar ons geld graag 2x uit aan single use plastics: een keer bij de aanschaf en een keer bij de afvoer ervan. Een verspilling van geld EN van onze Groene Meent.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van de Groene Meent: https://groenemeent.nl/wassenaars-afvaldieet/ Daar vind je ook meer informatie over de 5R’s: REFUSE REDUCE REUSE RECYCLE ROT.

 

Tags

Duurzaam DoenGroene MeentPlasticPlaagWassenaarZwart Plastic
Gerelateerde artikelen
Back To Top