Skip to content

Warmtescans laten zien waar warmte vervliegt: ‘Ik wil meer doen aan isolatie van mijn huis’

19 februari 20212 minute read

In de koude weken maakten Wassenaarse buurtteams op verzoek van bewoners met de infraroodcamera foto’s van de gevels van huizen. In totaal hebben zij 350 (!) aanvragen gehad voor warmtescans, een ongekend succes. De scans laten precies zien waar de warmte het huis uitvliegt. De oorzaak zijn isolatiegebreken bij gevels, kieren, deuren en ramen en soms daken. Uiteraard is dat verlies van warmte waar je niets aan hebt, maar wel geld kost en het milieu belast.

Nu de actie voorbij is, willen de buurtteams er een vervolg aan geven met een isolatieactie waarvan bewoners kunnen profiteren. Er is steeds meer behoefte aan duidelijkheid over welke maatregelen je kunt nemen om kosten en energie te besparen. Je energieverbruik verminderen door te isoleren is bovendien de eerste stap die je moet nemen als je bijvoorbeeld een warmtepomp wilt aanschaffen.

De scan met de warmtecamera heeft bewoners bewust gemaakt van de isolatieproblemen en de noodzaak om beter te isoleren. Met of zonder scan: wie besluit om te isoleren wil weten waar hij/zij zich als eerste het beste op richten: de muren, de vloer of het dak. Of toch misschien beter eerst isolatieglas laten plaatsen? Daarnaast speelt de vraag: in welke isolatiemaatregelen ga ik investeren om mijn woning naar een A label of toch minimaal een energielabel B te krijgen?

Waar kan ik terecht voor een deskundig onafhankelijk advies?

Wie behoefte heeft aan een professioneel advies over isolatie kan als eerste stap terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Dit is het energieloket van de gemeente. Het biedt een online maatwerkadvies, een subsidiecheck en kan u doorverwijzen naar een erkend bedrijf. U kunt al uw vragen stellen via de helpdesk. Daarnaast zorgt het Duurzaam Bouwloket voor inspiratie door best practices te laten zien. Bekijk de website: www.duurzaambouwloket.nl.

Ook via de Woonwijzerwinkel kunt u uw licht opsteken over energiebesparing en vragen naar een professioneel adviseur, ga naar www.woonwijzerwinkel.nl.

Heeft u een monumentale woning die u duurzamer wilt maken? Kijk dan op de Groene Grachten. Deze stichting heeft veel ervaring met verduurzamen ondanks de beperkingen waar eigenaren aan gehouden zijn. Zie www.degroenegrachten.nl.

De kosten voor een professioneel advies lopen uiteen. Voor een professioneel advies over isolatie kunt u als eigenaar uw waardebon gebruiken om 70 retour te krijgen via de gemeente. Kijk voor de voorwaarden op www.winstuitjewoning.nl.

Tags

AdviesduurzaamheidGemeenteWarmtescanWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top