Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Molen in de steigers vanwege restauratiewerkzaamheden

24 februari 20213 minute read

Rijksmonument korenmolen Windlust is vanaf half maart tot en met december dicht vanwege restauratiewerkzaamheden. Binnenkort worden steigers aangebracht en de wieken van de molen afgehaald. Daarmee is dit icoon in het centrum van Wassenaar klaar voor een grote opknapbeurt.

De werkzaamheden vinden grotendeels aan de buitenkant plaats. Het wiekenkruis wordt in z’n geheel vervangen. Daarnaast vindt metsel-, voeg- en pleisterwerk plaats aan de romp van de molen. Ook de gevels, het pleisterwerk en de betimmeringen aan de molenaarswoning worden aangepakt. Deze werkzaamheden zijn hard nodig omdat de molen kampt met vochtproblemen. Ook worden maatregelen getroffen om de brandveiligheid van de molen te verbeteren. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, wordt rondom de molen een kleine bouwplaats ingericht. De werkzaamheden hebben geen gevolgen voor de verkeerssituatie.

Bewaard voor toekomstige generaties
Wethouder Hubert Schokker: ‘De molen is een beeldbepalend rijksmonument in ons dorp, met een belangrijke toeristische en educatieve functie. Na de restauratie kunnen de molenaars weer aan de slag met malen voor de bakkers en de winkel, begeleiden van leerling-molenaars en het ontvangen en informeren van bezoekers. Door deze grote opknapbeurt én dankzij het fantastische werk van de molenaars zorgen we ervoor dat we de molen in bedrijf kunnen houden. Zo maken we het mogelijk dat dit typisch Hollandse erfgoed ook voor toekomstige generaties bewaard blijft.’

Notaris, Kunstgroep Wassenaar en molenaars

In de molenwoning – de twee huisjes, het bakhuisje en een groot deel van de onderste twee zolders – zijn een notariskantoor Ohmann en Kunstgroep Wassenaar gehuisvest. De notaris verhuist in het weekend van 13/14 maart naar ThOF Wassenaar aan de Hofkampweg 71. De Kunstgroep Wassenaar organiseert de komende periode geen tentoonstellingen. Totdat de kunstenaars weer naar de molen kunnen terugkeren, is hun werk alleen online te zien op www.kunstgroepwassenaar.nl. De molenaars hebben hun activiteiten in de molen zelf al vanaf 1 februari stopgezet, in afwachting van de start van de werkzaamheden. Tijdens de restauratie blijven de molenaars zich wel actief voor de molen inzetten, onder andere met publicitaire werkzaamheden.

Molen Windlust
Molen Windlust is een korenmolen in het centrum van Wassenaar. Het is een ronde stenen stellingmolen (een molen met een galerij) op een achtkantige onderbouw. De huidige molen stamt uit 1668. In dat jaar kreeg molenaar Jan Gerbrantszn van Wouw van de baron van Wassenaer een vergunning om een nieuwe molen te bouwen. Waarschijnlijk heeft op dezelfde plaats al tweemaal eerder een korenmolen gestaan. In de periode 1821-1961 waren vier generaties van de familie Mansvelt eigenaar en molenaar. De molen is daarom ook wel bekend als ‘de molen van Mansvelt’.

De Windlust heeft vele kunstenaars geïnspireerd. Zo is de molen te zien op enkele van de tekeningen van de bekende illustrator Cornelis Jetses, die bijna twintig jaar in Wassenaar woonde. Sinds 1962 is de gemeente de eigenaar van de molen. Vrijwilligers houden de molen draaiende. Normaal is de molen vrijwel iedere zaterdagmiddag geopend voor publiek en geven de molenaars uitleg over de molen. In de molenwinkel is versgemalen tarwe-, rogge- en maïsmeel te koop. De laatste grote restauratie aan de molen zelf vond plaats in de jaren 60. Eind vorige eeuw is de molenaarswoning gerestaureerd.

 

Tags

GemeentekorenmolenRestauratieWassenaarWindlust
Gerelateerde artikelen
Back To Top