Ga naar hoofdinhoud

Weggooiers

4 maart 20213 minute read

De contracten om de vuilnisophaal weer te garanderen worden aankomende week behandeld in de gemeenteraad. Waar veel mensen niet bij stilstaan wanneer zij hun kliko van hun erf afrijden is dat niet iedereen het even doet. En nu komt dus het stukje waar al jaren door de landelijke partijen op aangedrongen wordt, maar niet navolging krijgt: de zelfstandigheid en redzaamheid van mensen.

Wanneer je in een rolstoel zit is de kliko een grote worsteling om deze gevuld aan de kant van de weg te zetten. Er zit tegenwoordig voor twee volle weken afval in en dat moet toch aan de straat gezet worden. En de bakken zijn verschrikkelijk onhandig, nemen tegelijkertijd veel loopruimte in op de stoepen en wanneer je een visuele beperking hebt is het een zoektocht.

De hoeveelheid verschillende bedrijven die door Wassenaar heenrijden om bijna dagelijks alle vuilnis op te halen is ook schrikbarend. Op dinsdag is het letterlijk nog vuilniszakken ophalen in het dorp en op contract rijdt er nog een ander bedrijf rond om bedrijfsafval op te halen. Dan nog de ondergrondse containers die geleegd worden, de groenkliko’s, papier en chemisch afval dat bij winkels ingeleverd kan worden. Al met al een wirwar aan het ophalen van vuilnis en de kosten zijn verdubbeld in plaats van gehalveerd met de service die er afgenomen is.

De bakken zitten vaak overvol en zeker in het toeristenseizoen is er een groot probleem met zwerfafval. En wanneer je in het dorp woont irriteert het natuurlijk ook dat alles wat van de terrasjes afwaait, voor jouw deur eindigt of wanneer het lopend opgegeten/gedronken wordt en gewoon op straat gedumpt wordt. De geur vanuit de kliko’s die tijdens de warme (hitte) dagen in de zomer staan te broeien met alle maden die weer vliegen worden is een groot probleem. Helaas alleen wanneer je blijkbaar met je bakken in je kleine tuintje voor of achter moet zitten, wat veel sociale huurwoningen dus betreft.
Al met al is het ophalen van vuilnis een grote bende en we betalen de hoofdprijs.

En niemand vraagt verder aan de inwoners wat zij belangrijk vinden. Ook de herinrichting van diverse delen van Wassenaar zou dus rekening gehouden moeten worden met de diversiteit aan inwoners en hun belangen. Je merkt dat men veelal denkt te weten hoe ‘gewone’ mensen leven in de buurten zoals Jeruzalem of het Rooie Dorp of Kerkehout, maar telkens blijkt bij de besluitvorming dat de grote, vaak landelijke, partijen geen benul hebben wat er leeft onder gewone inwoners met hun dagelijkse beslommeringen.

En hoewel de gemeente niets aan de rijstijl van de chauffeurs kan doen, is het wel duidelijk dat ze zo snel mogelijk uit Wassenaar weg willen en voor gevaarlijke en soms bijna dodelijke ongelukken zorgen.

DITdus! pleit voor een inclusieve en toegankelijke vuilnisophaal zonder daar de hoofdprijs voor te moeten betalen als gewone inwoner.

Brenda Hagen
DITdus!

Foto persbericht 4 maart 1

 

Tags

DITdus!GemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top