Skip to content

D66: Bescherming van je identiteit op het wereldwijde web

12 maart 20214 minute read

De komende weken laat mensen aan het woord die actief zijn bij D66 in Wassenaar. Zij vertellen waarom zij op D66 stemmen bij de komende verkiezingen.

Wanneer de voordeur openzwaait, is het eerste dat opvalt de brede lach, de sloffen en de hond die naar buiten schiet. Wiebe Ruttenberg, penningmeester van D66 Wassenaar, is vandaag aan het woord. In het dagelijks leven werkt hij bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt, sinds maart vorig jaar vanuit huis in Wassenaar. Hij werkt aan het interview mee op persoonlijke titel en spreekt dus niet namens de ECB – dat wil hij wel even gezegd hebben. “De ECB speelt een belangrijke rol bij het weerbaar houden van het financiële systeem – dat alle banken en verbindingen tussen banken in Europa veilig zijn voor cyberaanvallen van buiten. Of dit nu aanvallen van activistische hackers, criminelen of landen die geïnteresseerd zijn vanuit spionage-oogpunt. Mijn rol binnen de ECB is om financiële instellingen binnen Europa samen te laten werken tegen cybercriminaliteit.”

Ik ben een echte Europeaan
Wiebe voelt zich om verschillende redenen thuis bij D66. “Ik ben een echte Europeaan, ik vind dat een sterk Nederland alleen maar te winnen heeft bij een sterk Europa. De cyberwereld is grensoverschrijdend, criminelen en spionnen houden zich niet aan grenzen. Daarom is samenwerking binnen Europa nodig. D66 spreekt mij aan, omdat ze in haar verkiezingsprogramma als enige partij volmondig ja zegt tegen een sterk Europa èn veel aandacht geeft aan de digitale samenleving. Nederland is een open economie met nauwe handelsrelaties met alle Europese landen.

We profiteren enorm van een grote interne markt en zijn gebaat bij een slagvaardige en wendbare economie. Maar dan moeten we wel zorgen dat ook de Nederlandse overheid en Nederlandse bedrijven zich inspannen om cybercriminelen, vijandige staten of grote Amerikaanse of Chinese bedrijven de baas te kunnen blijven. Denk maar aan Alibaba, Amazon, Facebook, de techreuzen. Die bewegen naar een monopolie positie en ook Nederlandse ondernemers hebben daar last van. Alleen Europa is groot genoeg om regels voor het behoud van een vrije markt, ook op internet, op te stellen en af te dwingen. Europa is een middel om als Nederland je doelen te kunnen bereiken.”

De digitale weerbaarheid van burgers kan beter
Dat ook mensen in hun dagelijks leven te maken krijgen met de uitdagingen waar Wiebe voor staat, is voor hem ook een drijfveer om voor D66 te kiezen. “De digitale weerbaarheid van burgers kan nog beter, D66 wil dat ook het onderwijs hier meer aandacht aan geeft. Dat is belangrijk, want steeds vaker worden mensen slachtoffer van identiteitsfraude. Iedereen deelt de gehele dag door data: in je relatie met je bank, je social media, als je online shopt of als je online een enquête invult.

Daarmee kunnen bedrijven, staten en criminelen zien wie je bent, waar je woont, wat je koopt, wat je stemt en zelfs wat je denkt. Je denkt dat internet gratis is, maar er wordt erg veel geld verdiend met die data. D66 heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat het belangrijk is dat iedereen vrij toegang houdt tot websites en webdiensten, maar dat er tegelijkertijd geen misbruik van je data gemaakt mag worden, dat je controle houdt over waar je data blijven en wat er mee gebeurt. Je hebt daarvoor wetgeving nodig op Europees niveau. Alleen dan kan je tegenwicht bieden tegen de techreuzen en overheden elders in de wereld. Dat die techreuzen ook belasting betalen aan Nederland over wat ze in Nederland verdienen is dan ook logisch, maar dat gebeurt nu nog niet. Dat moet echt anders.”

Samenwerken op Europees niveau
D66 denkt volgens Wiebe dus goed na over hoe je als individu je vrijheid kunt houden, maar tegelijkertijd beschermd wordt door de overheid. “D66 wil bijvoorbeeld een ‘minister voor digitalisering van overheid, samenleving en economie’. Iemand die als een soort delta-commissaris ervoor zorgt dat op alle beleidsterreinen en in de gehele Nederlandse economie, aandacht gegeven wordt aan digitalisering en cybersecurity. Mij zelf lijkt het ook goed dat er een Europese inlichtingen- en veiligheidsdienst komt, juist ook voor cybersecurity. Je moet echt op Europees niveau samenwerken om de digitale wereld veilig te houden. Gelukkig is D66 hier serieus mee bezig,” aldus Wiebe Ruttenberg, Europeaan en cyberexpert en dus D66 stemmer.

D66: laat iedereen vrij, maar niemand vallen. Meer info over het verkiezingsprogramma: https://d66.nl/verkiezingsprogramma/

Lid worden van D66? Kijk op https://d66.nl/lid-worden-van-d66

 

Tags

D66InterviewWassenaarWiebe Ruttenberg
Gerelateerde artikelen
Back To Top