Skip to content

Bijzonder boek over Wassenaarse familie die vanwege nazistische sympathieën uit elkaar wordt gedreven

11 april 20213 minute read

Na het overlijden van zijn moeder in 2008 krijgt Harry Vogels de beschikking over dozen vol documenten uit het verleden. Hij komt erachter dat zijn ouders veel hebben meegemaakt en dat over veel van deze zaken nooit is gesproken.

Zijn grootvader is in de jaren 1920 lid van de gemeenteraad van Wassenaar en voorzitter van de plaatselijke rooms-katholieke vakbond. Hij krijgt in de jaren daarna nazistische sympathieën en neemt twee van zijn zonen mee in zijn gedachtengoed. Harry’s grootvader wordt lid van de NSB, zijn oom Jan gaat bij de SS en zijn oom Hans wordt lid van de Hitlerjugend. Oom Jan is drie jaar lang krijgsgevangene van de Russen, onder zeer erbarmelijke omstandigheden. Zijn vader Ben kiest een andere weg en wordt het huis uitgezet.

Harry Vogels heeft veel onderzoek gedaan, in archieven van de gemeente Wassenaar, het Nationaal Archief in Den Haag en de katholieke kerk in Wassenaar. Ook heeft hij voor dit boek veel informatie gekregen van familieleden en ex-medewerkers van zijn vader. In dit boek vertelt hij over gebeurtenissen die zich steeds als een duistere vlek op de achtergrond bevonden. Tevens geeft het een beeld van Wassenaar in een belangrijke periode in de geschiedenis. De jaren van crisis, verzuiling, oorlog en wederopbouw. Het boek is voorzien van uniek historisch fotomateriaal. Een bijzonder boek waarvan het schrijven moed heeft gevergd en dat erkenning beoogt.

Laat dit boek een voorbeeld zijn voor de velen die nu nog worstelen met hun foute familieverhaal.

Cuny Holthuis-Buve
Voorzitter Werkgroep Herkenning, Lotgenotenorganisatie voor (klein)kinderen van ‘foute’ ouders

Over de auteur:
Harry Vogels komt direct na zijn doctoraal studie economie in contact met de wereld van cao’s, werkgevers, vakbonden en ondernemingsraden. Deze wereld blijft hem zodanig boeien, dat hij na een gevarieerde carrière in 2002 een onafhankelijke adviespraktijk op dit terrein start.
Hij heeft veel geschreven over de cao-wereld in de periode midden jaren 1995 tot 2015. Zo schrijft hij vele vakboeken voor de uitgevers Kluwer en de Sdu, maar ook veel meer artikelen en columns voor diverse bladen.
Door zijn kritische geluiden richting cao-wereld, komt hij in contact met verscheidene Tweede Kamerleden en journalisten bij de dag- en weekbladpers. Het Financieele Dagblad noemt hem in 2002 een ‘polderhorzel’. Politici en journalisten hebben er ook weer voor gezorgd, dat de minister van SZW in de periode 2000 tot 2010 diverse wijzigingen heeft aangebracht in de cao-wetgeving.
Voor meer informatie over Harry Vogels: www.caoadvies.nl

Titel: Schaamte en trots in Wassenaar – Een bewogen familiegeschiedenis
Auteur: Harry Vogels (Hilversum, geb in Wassenaar)
Pagina’s: 172
ISBN: 978-94-6365-328-2
Prijs: € 18,95 

74432018 6A1B 4611 A0DE D3472E105B62

Tags

BoekElikser UitgeverijHarry VogelsSchaamte en trots in WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top