Skip to content
Fotocredit: Dierenambulance en hospitaal Den Haag

Dierenambulance adviseert: wat te doen bij het vinden van jonge vogel?

20 april 20213 minute read

Het voorjaar is de tijd van de jonge vogels. Je herkent het aan het op en aan vliegen van ouders en het gepiep van de kleintjes in het nest. De meldkamer van de Dierenambulance Den Haag e.o. krijgt in deze periode honderden telefoontjes per dag over jonge vogels. De vogeltjes lijken soms hulpeloos, maar schijn bedriegt. Daarom roept de dierenambulance mensen op om niet te snel naar de telefoon te grijpen als ze een jong vogeltje zien.

Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag e.o.: “Wij adviseren om jonge vogels zoveel mogelijk met rust te laten. Tenzij het diertje gewond is natuurlijk. Een jonge vogel heeft de beste overlevingskansen wanneer zijn ouders hem grootbrengen. Wanneer je een (bijna) kaal vogeltje vindt, is het waarschijnlijk per ongeluk uit het nest gevallen. Probeer het nest te lokaliseren en plaats het jong terug. Mensen denken vaak dat vogels niet meer terugkomen als je hun jongen hebt aangeraakt. Maar vogels zijn niet geurgericht. Ze maken zich wel zorgen als je in de buurt bent, dus neem zo snel mogelijk weer afstand.”

Leren vliegen vanaf de grond
Wanneer de jongen groot genoeg zijn, ‘vliegen’ ze uit het nest. Deze vogels zijn (bijna) compleet bevederd. Ze landen vaak in de buurt van het nest op de grond en ze leren vliegen vanaf de grond. De ouders houden het jong goed in de gaten en voeren het ook op de grond. Na een aantal dagen zal het vogeltje steeds beter leren vliegen. Anouk Korporaal: “Mocht je katten hebben en zie je de vogel steeds in jouw tuin, probeer dan je katten een paar dagen binnen te houden, zodat de vogel in alle rust kan leren vliegen. Bij het uitvliegen gebeurt het soms dat een vogeljong op een onveilige plek terechtkomt, bijvoorbeeld midden op de weg. Je kunt hem dan verplaatsen naar een betere plek, liefst een begroeide plek in de buurt.”

Wanneer komt de dierenambulance?
Anouk Korporaal: “Reigers, ooievaars, zwaluwen en roofvogels leren niet vliegen vanaf de grond, maar vanuit hun nest. Wanneer je een van deze vogels op de grond vindt, bel dan het vogelasiel of de dierenambulance voor advies en hulp. Voor andere jonge vogels geldt: grijp alleen in als het dier gewond of helemaal doorweekt is, als het nest stuk is en terugzetten niet mogelijk is of als het jong al een hele dag niet is gevoerd door de ouders. Breng het vogeltje dan naar de dichtstbijzijnde vogelopvang of bel de dierenambulance.”

Verstoren of verwijderen van nesten is strafbaar
Vogels bouwen soms op de meest vreemde plekken hun nest en houden hierbij geen rekening met de mens. Het kan dan ook gebeuren dat het nest in de weg zit. Anouk Korporaal: “Pas op met het verstoren of verwijderen van nesten. Dat is strafbaar! Alle wilde vogels die in Nederland voorkomen zijn beschermd tijdens het broedseizoen. Dit is geregeld in de Wet Natuurbescherming. Het vernielen, verstoren en verwijderen van nesten, rustplaatsen en eieren van vogels is strafbaar. Zie je dit toch gebeuren? Bel de politie 0900-8844 of meldpunt dierenmishandeling 144.”

Tags

Dierenambulance Den HaagJonge vogelsTipsVogels
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top