Skip to content
Fotocredit: Van Woesik

IVN houdt slootjesdag voor jarige Van Woesik

23 april 20213 minute read

Om 8.45 komen de eerste kinderen het veld op rennen. Het is vandaag slootjesdag roepen zij. De kleinste Bever van 5 jaar zegt, wat is dat? De leiding antwoordt, dat is een verrassing, omdat Van Woesik 60 jaar bestaat. Kijk daar staan Aaf, Wietse en Wim van IVN Afdeling Leidse regio. Zij leggen straks alles uit. Aaf vertelt gedreven over haar snorkeltochten door de Leidse grachten en laat zien wat zij daar allemaal heeft gevonden.

Levende dieren als krabben, kreeften, vissen en heel veel kleine waterdiertjes. Maar ook portemonnees, kluizen, fietsen en nog veel meer. Wietse vult aan, wij nemen jullie mee in de prachtige onderwaterwereld van Wassenaar. Hoe schoon en hoe zuur is het water, wat is de temperatuur en wie wonen er allemaal in het water.

Wietse en Wim gaan op pad. De kinderen volgen met schepnetjes, teiltjes, lepeltjes, loeppotten en vergrootglazen. Zij vangen veel diertjes. Met zoekkaarten zoeken zij op welke diertjes het zijn. Haftenlarven, Zwemwants, Duikerwants, Kokerjufferschrijvertje, heel veel Watervlooien, Schaatsenrijders, Watermijt en Waterjufferlarven. Ook een Posthoornslak en Poelslak worden bewonderd. En zelfs een Springstaart en Zoetwaterpissebed worden gespot. De kinderen meten een zuurgraad van 6-7 en een waterhelderheid van 55 cm. Dat is mooi zegt Wietse tegen de kinderen, jullie kunnen hier heerlijk zwemmen. Het water is nog wel wat koud hoor, jullie hebben 11 graden gemeten.

Aaf is adviseur stadsgrachten, Projectleider Vissenmonitoring én Projectleider Onder Water in Leiden. Zij weet dus héél veel. Maar nog belangrijker, zij weet het met veel enthousiasme over te brengen op de kinderen. Zien jullie de verschillen tussen Sjakie (rode Amerikaanse rivierkreeft) en Viktor (chinese wolhandkrab). Aaf toont de dieren. Sommige kinderen doen een stap achteruit, brrrrr. Anderen komen juist geïnteresseerd naar voren. Voel eens aan de zachte scharen van Viktor, zegt Aaf. Aarzelend voelen een aantal de scharen. En bedenken jullie maar eens iets wat ik nog niet gevonden heb in het water, daagt ze de kinderen uit. Dan geeft Aaf alle kinderen een zelf ontworpen ansichtkaart van een heuse zeelt. Stuur een zeeltje en geen mailtje naar je oma en opa, eindigt Aaf haar indrukwekkende uitleg.

Deze feestdag is (financieel) mede mogelijk gemaakt door de Stichting Rust en Vreugd uit Wassenaar. Bedankt Aaf, Wietse en Wim, we hebben genoten. Wilt u een beetje meegenieten, kijk dan eens op de website van Aaf, www.stadsgrachten.nl. Geïnteresseerd in scouting, kijk dan op www.vanwoesik.com. Morgen (zaterdag) gaan we huttenbouwen, kom ook meedoen.

 

 

 

 

 

Tags

HuttenbouwScoutingSlootjesdagvan WoesikWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top