Skip to content
Fotocredit: Pixabay/J Hertle

Wachten, wachten en nog eens wachten op een sociale huurwoning

26 april 20212 minute read

Vijf jaar en tien maanden. Dat is het resultaat als je wilt weten hoe lang in Wassenaar moet worden gewacht op een sociale huurwoning. De website en app van de NOS bieden je dit inzicht in de totale inschrijfduur voor een sociale huurwoning per gemeente. De uitkomst liegt er niet om. 

De genoemde tijdsduur van vijf jaar en tien maanden is volgens de app de tijd vanaf het moment dat je je inschrijft tot het moment dat je een huis hebt gevonden. De tijd waarin je actief aan het zoeken bent is korter: gemiddeld 2 jaar en 6 maanden. 

Om in aanmerking te komen voor sociale huur mag je niet te veel verdienen én moet je je inschrijven bij een woningcorporatie bij jou in de buurt. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je plek op de wachtlijst. Veel mensen schrijven zich daarom uit voorzorg in, zodat ze meer kans maken als ze daadwerkelijk op zoek zijn.

Uit de gegevens van de NOS blijkt dat er in Wassenaar 12.222 woningen zijn, waarvan 3189 woningen in eigendom zijn van woningcorporaties, 2006 woningen in handen zijn van overige verhuurders en dat er in Wassenaar 6895 koopwoningen voorhanden zijn. 

Vergeleken met heel Nederland zijn er in Wassenaar relatief gezien minder woningen in het bezit van woningcorporaties. In Wassenaar gaat het om 26,09% ten opzichte van 29% landelijk gezien. Verder valt op dat het aantal woningen van woningcorporaties in Wassenaar met 37 is afgenomen ten opzichte van 2015. 

Een blik over de gemeentegrens leert ons dat de situatie daar niet veel beter is. In Voorschoten bedraagt de wachttijd zes jaar en een maand, in Katwijk gaat het om zes jaar en vijf maanden. In Den Haag bedraagt de inschrijfduur vijf jaar en 8 maanden.  

Bouwplannen

De gemeente Wassenaar wil het woningaanbod in de gemeente ondermeer uitbreiden met het project Stompwijckstraat (van Woningbouwverenging St. Willibrordus). Hiervoor is het ontwerp bestemmingsplan vastgesteld en voor het project Zorgcampus Fase 2 Ridderlaan – Poortlaan (van De Wassenaarsche Bouwstichting) is een vergunning voor de bouw afgegeven. Voor beide projecten samen gaat het om 179 woningen. Daarnaast zal de ANWB-locatie worden dherontwikkeld voor woningbouw en wordt er door buurgemeente Katwijk in de komende jaren gebouwd op voormalig vliegkamp Valkenburg maar het aantal betaalbare woningen vormt op deze locatie de minderheid. 

Bron: NOS

Tags

HuurwoningInschrijfduurSociale huurWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top