Skip to content
Archieffoto

Aangepaste 4 mei herdenking in Wassenaar

28 april 20213 minute read

Ook dit jaar is er op 4 mei geen publieke ceremonie bij het monument aan de Schouwweg in Wassenaar. Met inachtneming van de maatregelen van het Kabinet tegen de verspreiding van het Corona-virus, zal de gemeente het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een waardige plek geven. De kranslegging, de toespraak van de burgemeester en verhalen van nabestaanden worden op film vastgelegd en zijn vanaf 6 mei terug te zien op www.wassenaar.nl/vrijheid.

Herdenken

Op 4 mei leggen burgemeester Leendert de Lange met zijn echtgenote Marleen en dochter Sien, namens het gemeentebestuur, om 14.00 uur een krans bij het monument aan de Schouwweg. Daarna volgen apart van elkaar overige organisaties met de kranslegging.
De Wassenaarse inwoners zijn vrij om gedurende de dag stil te staan bij het monument en bloemen neer te leggen. Maar houd ook hier de 1,5 m afstand in acht, kom met niet meer dan twee personen en voorkom opstoppingen. Later op de dag houdt de burgemeester zijn toespraak in Raadhuis De Paauw. De toespraak wordt opgenomen en in de Wassenaarse Krant gepubliceerd.

Ereboek Wassenaarse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog
Ook dit jaar krijgt het vorig jaar aangeboden ‘Ereboek Wassenaarse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog’ een rol. Dit unieke Ereboek bevat 574 namen en is samengesteld op grond van de ‘Namenlijst’ die in 2016 is gepubliceerd.

De volgende drie nabestaanden van de slachtoffers uit het namenboek komen in het filmpje aan het woord:
– Stef Rietbergen met het verhaal van zijn opa, Cornelis Rietbergen. Hij is als kapitein van het koopvaardijschip Amstelland op 28 februari 1941 op zee omgekomen en ligt begraven op de erebegraafplaats Mill Hill in Londen.

– Theo Overdevest vertelt het verhaal van zijn oom, Gerardus Johannes Overdevest, die werd geronseld voor de Arbeitseinsatz in Duitsland en niet meer terug kwam.

– Mevrouw Breitbart-van der Stok vertelt over haar vader, Felix Paul van der Stok, een verzetsman die werd opgepakt en is omgekomen in het Duitse concentratiekamp Neuengamme.

Burgemeester De Lange: “Door de familieverhalen van mensen tijdens de oorlog te vertellen, houden we de herinneringen levend. Dit willen we nooit meer. Dat gaat niet vanzelf. Met elkaar kunnen we elke dag een bijdrage leveren aan het behouden van een vrije en tolerante samenleving.”

Twee minuten stil

Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden waarin ons land zich nog steeds bevindt is het van groot belang om, in onderlinge verbondenheid met elkaar, op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. Daarmee eren wij de namen en doen wij recht aan alle gevallenen in de strijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Vlagprotocol
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de hele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopkomst tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

Tags

4 meiAangepastCoronavirusDodenherdenkingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top