Skip to content
Fotocredit: Edwin de Mol

Fietspad bij Waalsdorpervlakte vernoemd naar Katwijkse verzetsheld (met video)

1 mei 20213 minute read

Gistermiddag is bij de Waalsdorpervlakte het naambord van een fietspad onthuld en vernoemd naar verzetsheld Pieter Kuijt uit Katwijk. De Katwijker markeerde tijdens de Duitse bezetting op de Waalsdorpervlakte de graven van gefusilleerde verzetsmensen. Doordat de graven waren gemarkeerd konden na de oorlog de stoffelijke overschotten worden teruggevonden en werden nabestaanden in staat gesteld op eervolle wijze afscheid te nemen van hun dierbaren. 

Pieter Kuijt (1892 – 1972) werkte als een helmplanter voor de Leidsche Duinwater Maatschappij, de voorloper van Dunea. Tijdens de oorlog was duingebied Waalsdorp door de Duitsers tot verboden gebied verklaard, maar vanwege zijn functie kon Pieter ‘de Roe’ Kuijt als een van de weinigen alsnog dit gebied betreden. In het duingebied Waalsdorp zijn uiteindelijk meer dan 250 mensen gefusilleerd. Pieter Kuijt was in staat om de vers gedolven graven onopvallend te markeren met helm. Daardoor konden de meeste gesneuvelden later worden teruggevonden. 

Een medewerker van Dunea, Edward Verheij, bracht de zaak ooit aan het rollen. Binnen Dunea was wel bekend dat iemand tijdens de oorlog graven had gemarkeerd maar om wie het precies ging, was niet bekend. Met een oproep in de Katwijksche Post en onder andere met hulp van de Werkgroep Genealogie van het Katwijks Museum konden familieleden van Pieter Kuijt worden getraceerd. Bij de opening van het fietspad waren ondermeer de nog twee levende zonen – 80 en 84 jaar oud – van Kuijt en de kleinzoon van Kuijt aanwezig. Ook burgemeester Leendert de Lange was aanwezig evenals andere genodigden. Namens de gemeente Katwijk was wethouder Gerard Mostert aanwezig. Lees verder onder de foto.

IMG 3619

Kleinzoon Peter Kuijt (links) plant, toepasselijkerwijs, helm aan de voet van het nieuwe naambord van het Pieter Kuijtpad. 

Vincent Gaal van het Erepeleton Waalsdorpervlakte geeft aan dat hij al jarenlang heeft geijverd voor het vernoemen van het fietspad naar Pieter Kuijt. “We zijn er ontzettend blij mee. We hebben er al jaren voor geijverd om dit fietspad naar Pieter Kuijt vernoemd te krijgen. Dankzij interventie van Dunea en de burgemeester van Wassenaar is dat in een recordtempo gelukt.” De heer Gaal noemt nog een ander dapper iemand. “Dominee Bos was predikant in het Oranjehotel en mocht geestelijke bijstand verlenen, ook op de executieplaats. Hij kon zich na de oorlog ook graven van gevallenen herinneren.” Hij wil een wandelpad naar deze dominee vernoemen. Het gaat om het wandelpad dat vanaf de Atlantikwall uitkomt op het nieuwe Pieter Kuijtpad. 

Burgemeester Leendert de Lange was trots en blij met de vernoeming van het fietspad naar helmplanter Pieter Kuijt. “Dit is zo’n mooie daad van verzet met gevaar voor eigen leven. De bezetters wilden de namen van de mensen die gevangen zaten in het Oranjehotel in Scheveningen en die hier zijn gefusilleerd, uitwissen. Pieter Kuijt heeft ervoor gezorgd dat deze mensen en hun namen níet zijn uitgewist.” De landelijke media-aandacht voor de onthulling was ook de burgemeester niet ontgaan. “Mooi om te zien dat dit verhaal nu eigenlijk hét verhaal van de landelijke 4 mei-herdenking is geworden.”

{youtube}/a7uiWkPEuQo{/youtube}

 

 

Tags

Pieter KuijtPieter KuijtpadTweede WereldoorlogVerzetsheldWaalsdorpervlakteWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top