Skip to content
Fotocredit: Rijkswaterstaat West-Nederland

Sneller groen voor fietsers in Wassenaar – proef met snelle verkeerslichten

12 mei 20212 minute read

Op 12 mei is een proef gestart met intelligente verkeerslichten (IVRI’s) op de kruising N14-N44. Op dit kruispunt kunnen fietsers via een app communiceren met de verkeerslichten om sneller groen te krijgen. Fietsers wordt gevraagd om deze app te downloaden op hun smartphone. De proef is een initiatief van Rijkswaterstaat in samenwerking met de gemeente Wassenaar. Met deze proef wil Rijkswaterstaat onderzoeken of en hoe het werkt als fietsers sneller groen krijgen en wat het effect is op de verkeersveiligheid.

Wethouder Caroline Klaver van Wassenaar: ”wij werken er hard aan om de omgeving leefbaar, veilig en bereikbaar te maken. Om mensen te stimuleren de fiets te nemen, moeten wij het zo aantrekkelijk en veilig mogelijk maken. Ik ben blij dat Rijkswaterstaat dit kruispunt op de snelfietsroute heeft gekozen voor de pilot. “

Districtshoofd Leonie Zeestraten van Rijkswaterstaat: “De wegen rond Wassenaar en Den Haag zijn druk. Op de N14 en N44 rijden gemiddeld 10.000 voertuigen per dag. Samen met de andere wegbeheerders proberen we deze regio bereikbaar te houden, maar dat kunnen we niet alleen. Ik roep bewoners en bedrijven op om alleen als het echt nodig is de auto te pakken. Zeker voor korte afstanden is de fiets een prima alternatief. Met deze proef willen we fietsers graag een zetje in de rug geven door fietsen veiliger en aantrekkelijker te maken.”

Hoe gaat het in zijn werk?

Fietsers die geregeld gebruik maken van deze kruising wordt gevraagd om een van drie apps voor fietsers te downloaden. Deze apps zijn: RingRing, Schwung en Cross Cycle. Door een van de apps op de smartphone aan te hebben staan, communiceert de app met het verkeerslicht en krijgen de fietsers sneller groen. Meer informatie over de proef en de genoemde apps is te vinden via de website https://ways2go.nl/nl/actie/fietserssnellergroen/

Naast een betere doorstroming voor fietsers verwacht Rijkswaterstaat ook een effect op de verkeersveiligheid: fietsers zullen eerder bereid zijn te wachten tot het verkeerslicht op groen springt als zij er met de app invloed op kunnen uitoefenen. Of dit zo is, wordt onderzocht binnen de proef. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Jamy Letzer, student aan de universiteit Leiden, samen met Rijkswaterstaat.

Fotobijschrift: 
Tweede van links is Caroline Klaver-Bouman (wethouder)
Tweede van rechts Ada Meltzer (Fietsersbond)
In oranje jas, Leonie Zeestraten (Rijkswaterstaat)

Tags

FietsersGemeenteIntelligente verkeerslichtenN14N44RijkwaterstaatWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top