Skip to content
Dit is 5 dagen restafval in een broodzak.

Groen Doen: tips voor een slankere Kliko

19 mei 20212 minute read

Het afvaldieet. Niet om af te vallen, maar om minder afval te produceren. Een tijdje geleden deden de vrijwilligers van de Groene Meent de oproep om ‘gratis, bij Avalex- een slankere (grijze) Kliko aan te vragen. Zodat je direct op dieet gaat. Elke keer als je die slankere Kliko ziet krijg je een seintje: minder afval. Dus niet teveel in de kliko doen.

Met een paar slimme aanpassingen is dit best makkelijk. Hier is wat wij in de afgelopen maanden geleerd hebben:

1. Waarom wil je minder afval? Kijk naar de serie ‘de vuilnisman’ (terug te kijken op NPO start): en zie de rotzooi… recyclen is GEEN allesomvattende oplossing. Afval IS geen grondstof. Slechts van een gedeelte van ons afval kan je (weer) een grondstof máken, en dat kost vervoer, energie, moeite. Alle afval is wel ooit gemaakt van grondstof. En daar kunnen we het ook laten: in de grond.

2. Dit is een sport. Je werkt aan een gezonde aarde, daar word je zelf ook gezonder van. Die eerste stap is snel gezet, de tweede volgt echt vanzelf. Als je je eenmaal bewust bent van het gemak waarmee je je gedrag kan veranderen… Wees blij met kleine stappen. Je loopt toch ook niet in een keer de marathon.

3. Less is more. De makkelijkste, slimste en tevens goedkoopste manier om de afvalberg te verminderen betekent: consuminderen. Draai de kraan dicht. Wat je niet hebt kan je ook niet weggooien. Materie is vaak ook ballast: een te volle rugzak vermindert het plezier in de wandeling. Afijn, you get the point. Een briefje om je pinpas met de woorden ‘heb ik het echt nodig’ helpt!

4. Waar begin ik met consuminderen?
Dat is voor iedereen anders. Maar het begint bij de grijze ton. Het makkelijkste is om goed te kijken wat je weggooit. De grootste bewustwording is dat je hierop echt kan sturen. Veel dat nu in het restafval belandt is eigenlijk PMD-afval. Dan zie je dat er eigenlijk nog heel weinig bij het restafval gaat. Zie de bijgevoegde foto. Een klein voorbeeld: theezakjes. Met een thee-ei en losse thee (composteerbaar) weer minder restafval. Minder afval betekent ook dat je geen vuilniszak meer nodig hebt! Waar begin jij om de inhoud van je grijze Kliko te verkleinen?

Volgende keer: hoe verminder je jouw aandeel PMD?

Meer informatie: www.groenemeent.nl/wassenaars-afvaldieet

 

Tags

AfvalGroen DoenGroene MeentWassenaarWassenaars afvaldieet
Gerelateerde artikelen
Back To Top