Skip to content

Het International Chamber Music Festival Wassenaar presenteert Schönberg’s Verklärte Nacht

1 juni 20213 minute read

Op 4 juni 2021 om 19:00 uur, de laatste avond vóór stap 3 in de landelijke corona versoepelingen waarmee een bezoek aan een live concert weer mogelijk wordt, is op de website van het ICMF, International Chamber Music Festival, Wassenaar, (www.icmf.nl) het online concert Verklärte Nacht te bewonderen. Een unieke samenwerking tussen de musici van ICMF, kunstenaar Johannes Bosgra en Museum Voorlinden.

Voor dit concert heeft kunstenaar Johannes Bosgra in samenwerking met artistiek leider Irina Simon-Renes een videowerk gecreëerd waarin een verbinding is gemaakt tussen Schönberg’s Verklärte Nacht (1899) en Jan Sluijters schilderij Maannacht IV (1912) uit de collectie van Museum Voorlinden.

Dichtbij Sluijters huis Vita Nuova in Laren en op Landgoed Voorlinden heeft de videokunstenaar zinderende nachtlandschappen gefotografeerd in Sluijters kenmerkende felle, fauvistische kleuren. De door kleurvakken geabstraheerde nachtlandschappen heeft hij in het videowerk exact afgestemd op het ritme en coloriet van het strijksextet Verklärte Nacht, zodat de beeld- en muzikale taal een totaalervaring creëren waar het publiek in wordt ondergedompeld.

Sluijters en Schönberg gingen in het fin de siècle beide op zoek naar onontgonnen expressiemogelijkheden om de gevoelens van de mens uit te drukken. Schönberg in baanbrekende harmonie en chromatiek en Sluijters in baanbrekende kleuren en een expressieve losse toets. Beide kregen slechte kritieken uit de bestaande kunstwereld voor hun moed om de gebaande paden te verlaten. Schönberg voor zijn moed om in de verste uithoeken van de harmonische taal door te dringen en Sluijters voor het gebruik van fantasiekleuren in een betoverend landschap, exact waar beiden nu zozeer om gewaardeerd worden.

Verklärte Nacht volgt de opbouw van het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel. De visuele taal in het videowerk volgt niet letterlijk het verhaal, maar de natuur en de menselijke gevoelens in het gedicht. Van een zondige vrouw in een kaal kil woud in het eerste deel, (Zwei Menschen gehn durch kahlen, kalten Hain) tot de metamorfose naar de warmte voor het vreemde kind in de helverlichte nacht in het vijfde deel. (Zwei Menschen gehn durch hohe, helle Nacht.) Deze metamorfose beeldt de videokunstenaar uit door de fauvistische kleurencontrasten in het mysterieuze nachtlandschap. De gebruikte kleurcontrasten zijn allen afkomstig van het schilderij Maannacht IV van Jan Sluijters.

Musici ICMF 2021:

Irina Simon-Renes – viool
Coraline Groen – viool
Lilli Maijala – viool
Santa Vižine – altviool
Christophe Morin – cello
Jérôme Fruchart – cello
Johannes Bosgra – videokunst

Het concert werd opgenomen in Museum Voorlinden, Wassenaar, waar, als het Museum weer bezoekers mag ontvangen, de tentoonstelling Listen To Your Eyes te zien is. info@voorlinden.nl

Op woensdag 9 juni 2021 om 20.00 uur is het concert ook te beluisteren in het Avondconcert op NPO radio 4.

adv ICMF 1305x1925mm DHC 2021 DEF B page 0001

Tags

Arnold Schönberg's Verklärte NachtICMFkamermuziekKlassiekLivestreamMuseum VoorlindenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top