Skip to content
Fotocredit: het CCV

Hoe inbraakveilig is jouw woning? Doe de Veilig Wonen Scan

3 juni 20213 minute read

De Veilig Wonen Scan is een nieuw initiatief van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Aan de hand van 10 vragen geeft de scan informatie en tips hoe je inbrekers buiten de deur houdt. Én een indicatie hoe jouw woning scoort op inbraakveiligheid, plus hoe je dat kunt verbeteren. Doe de Veilig Wonen Scan en geef inbrekers geen kans.

“Iedere inbraak is er een teveel”, zegt Susanne Schat, CCV-adviseur woninginbraken en projectleider Politiekeurmerk Veilig Wonen. “Daarom willen we bewoners gemakkelijk en snel informeren over wat ze kunnen doen om een inbraak te voorkomen. Zeker nu de coronamaatregelen worden versoepeld, is dat belangrijk. Iedereen gaat weer meer op pad en daarmee neemt de kans op een inbraak toe. De Interpolis InbraakBarometer voorspelde eind april al een verdubbeling van het aantal inbraken: van 300 inbraken per week naar 600 inbraken per week. “Met de juiste inbraakwerende maatregelen neemt de kans op een geslaagde inbraak enorm af”, gaat Schat verder. “Verlichting boven alle buitendeuren schrikt bijvoorbeeld inbrekers af, want die worden liever niet gezien. Daarom stellen we in de Veilig Wonen Scan niet alleen vragen, maar geven we ook tips en uitleg over waarom bepaalde maatregelen belangrijk zijn.”

Onafhankelijk en betrouwbaar
De Veilig Wonen Scan is gratis, betrouwbaar en onafhankelijk. De vragen in de scan zijn tot stand gekomen in samenwerking met de PKVW erkende slotenmakers. De antwoorden op alle vragen geven een indicatie van de inbraakwerendheid van de woning. Als de vragen zijn beantwoord, kan de bewoner een rapport downloaden. Het rapport geeft een indicatie van hoe inbraakveilig de woning is. Er staat ook in hoe verbeteringen aangebracht kunnen worden, met daarbij een doorverwijzing naar een of meerdere erkende PKVW erkende slotenmakers in de omgeving. Schat: “Een PKVW erkende slotenmaker kan ter plaatse bekijken of alles in orde is en benodigde werkzaamheden uitvoeren. Daarmee willen we voorkomen dat bewoners slachtoffer worden van malafide slotenmakers. Dat komt helaas nog veel voor.”

Partners
Fabrikanten en leveranciers van gecertificeerde PKVW-producten kunnen vragen en andere onderdelen van de scan sponsoren. “Met de opbrengst daarvan kunnen we een deel van de online campagne financieren”, zegt Schat daarover. “Maar bewoners worden na het invullen van de Veilig Wonen Scan niet actief benaderd voor acquisitie. De gegevens die bewoners invullen, worden niet met anderen gedeeld.”

Aan het einde van de scan kunnen bewoners ook aangeven dat ze lid willen worden van een buurtpreventieteam van (WhatsApp) Buurtpreventie (WABP). Via WABP.nl houden bewoners hun wijk in de gaten en melden verdachte situaties bij de politie. De politie kan daardoor meer criminelen aanhouden, omdat ze op heterdaad worden betrapt. “En dat sluit weer aan op ons motto: geef inbrekers geen kans”, aldus Schat.

Ga naar de Veilig Wonen Scan

Tags

CCVInbraakPolitiekeurmerk Veilig WonenVeilig Wonen ScanWassenaarZomervakantie
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top