Skip to content
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Heropening Museum Voorlinden – Een inkijkje in de tentoonstelling van Robin Rhode (met video)

7 juni 20213 minute read

In september 2021 bestaat museum Voorlinden al weer 5 jaar. Het museum is een echte publiekstrekker gebleken en velen vonden hun weg er naartoe. Vanwege de coronamaatregelen moest ook dit museum de afgelopen maanden gesloten blijven. Op zaterdag 5 juni kon ook Voorlinden haar deuren eindelijk weer openen voor het publiek. Zij deed dat met de eerste solo tentoonstelling in Nederland van kunstenaar Robin Rhode.

Donderdag voorafgaande aan de opening kreeg de verzamelde pers alvast een inkijkje in deze tentoonstelling. De weg die Rhode vanaf 2000 in de kunst aflegde, is in chronologische volgorde ten toon gesteld. Conservator Barbara Bos stelde met de kunstenaar de tentoonstelling samen. Zij voorzag daarnaast de rondleiding van tekst en uitleg.

Robin Rhode (1976) werd geboren in Kaapstad, Zuid Afrika. Zijn eerste werken maakte hij in de garage van zijn ouderlijk huis in Johannesburg. In 2001 verhuisde de kunstenaar naar Berlijn, maar keerde met grote regelmaat terug naar Johannesburg. Rhode is een veelzijdig kunstenaar, die werkt met beeld, foto, film, sculptuur en performance. Al zijn werken begint hij met een tekening. De muur vormt vaak zijn canvas. Met krijt, houtskool en verf tekent hij op deze wijze het decor voor zijn performance, die hij weer vastlegt op foto of film.

Veelal gebruikt hij daarbij absurdistische beelden en gaat uit van de kracht van de verbeelding. Dit gegeven wordt meteen al duidelijk bij één van de eerste werken in de tentoonstelling. Een wand gevuld met een foto van het silhouet van een skiër op een kale rots. Zijn hoofd in de wolken. De kunstenaar wekt hierbij direct de illusie dat de man kan vliegen.

De achterliggende gedachte van het werk ‘Nigerian Sands’ heeft een sociaal karakter. Acht jaar lang werkt de kunstenaar daarbij op één specifieke muur in Johannesburg. Hij deed dit samen met zijn broer Wesley (fotograaf) en vriend Kevin (performer). Na acht jaar had hij een groep van 15 man om zich heen verzameld, die allen in moeilijke omstandigheden leefden. Door dit ‘straatproject’ gaf Rhode hen een doel en een inkomen. Bovendien bracht hij de gemeenschap in aanraking met hedendaagse kunst.

Bij ‘Faces of trees’ is de eerste indruk, dat de muren behangen zijn met identieke tekeningen, die reiken van het plafond tot de vloer. Maar het tegendeel is waar. Het gaat om 300 verschillende tekeningen, die een lijnenspel met elkaar vormen. Ze verbeelden bomen, die als het ware de ruimte in groeien.
Dat zijn afkomst een inspiratiebron vormt voor de kunstenaar komt in verschillende werken naar voren. Een eerbetoon aan zijn moeder brengt Rhode tot uiting in zijn werk ‘Brick Face’. En voor zijn meest recente werk uit 2020 genaamd ‘Soap and Water’, vervaardigde hij een fiets uit de in Zuid Afrika veelgebruikte ‘Sunlight’ zeep.

Deze bijzondere tentoonstelling met vele verrassende elementen is in museum Voorlinden te zien van 5 juni tot en met 26 september. Naast de expositie van Rhode presenteert het museum de visuele ontdekkingstocht ‘Listen to your eyes’ . Hiervoor maakte Joop van Caldenborgh een selectie uit zijn in 60 jaar opgebouwde kunstcollectie. En Fiona Banner symboliseert in ‘Period’ (Punt) aan de hand van schilderijen de huidige crisis in taal en communicatie .

Meer informatie over kaartverkoop en coronabeleid is te vinden op www.Voorlinden.nl

 {youtube}/vc-Z9ALJTd0{/youtube}

 

Tags

HeropeningMuseum VoorlindenRobin RhodeTentoonstellingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top