Skip to content
Fotocredit: politie Wassenaar

Samen stil voor de dienders die zijn omgekomen

10 juni 20212 minute read

Politiewerk is niet zonder risico’s, iets wat iedere diender in zijn of haar loopbaan wel eens heeft ervaren. Men vergeet wel eens dat een agent … ook een mens is en een familie heeft. De agenten die zich dagelijks inzetten voor de maatschappij en een stap naar voren doen.
Geweld tegen politieambtenaren is in de afgelopen jaren gestegen en het respect voor de politie is zeker in de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen. Vandaag gebruiken we om de collega’s die het ultieme offer hebben gebracht tijdens hun werk te gedenken. Elke diender leeft met de wetenschap dat in ons werk niets zeker is.

TUIN VAN BEZINNING
De Tuin van Bezinning is een nationaal monument. De politie richtte het op als herdenking en eerbetoon aan politiemensen die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun wettelijke politietaak. De Tuin van Bezinning ligt achter het Koetshuis van Huis ‘t Velde in Warnsveld.
De Nationale politie zal ieder jaar tijdens de herdenking in de Tuin van Bezinning (de 2e donderdag in juni) de vlag op alle politielocaties halfstok hijsen. We herdenken die dag de 164 collega’s die in “the line of duty” zijn omgekomen. De vlag halfstok hijsen is dan een mooi symbool van verbondenheid met elkaar en de nabestaanden binnen ons korps.

3dfc3c17 8ca7 4ae4 af20 1ee3202b32cf

De Nederlandse vlag (driekleur) bestaat sinds 1663. De kleuren helder vermiljoen, helder wit en kobalt blauw, zijn niet altijd de kleuren van de vlag geweest.
Het rood is in het verleden ook oranje geweest gebaseerd op de kleuren op de jachthoorn van Willem van Oranje.
Het rood staat voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel, wat in het verleden de natuurlijke opbouw was van de bevolking. Meer tot de verbeelding spreken lezingen als het rode bloed dat verspild is voor vrijheid, de neutraliteit tijdens oorlogen en de heerschappij op het water.

Tags

HerdenkingPolitie WassenaarPolitiewerkSlachtoffersWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top