Skip to content
Fotocredit: Grondstofjutters

Grondstofjutters opening Wassenaar met Healthy Seas

17 juni 20212 minute read

Op zes plekken langs de Wassenaarse kust kan je sinds 2018 een juttas lenen en gevuld met afval inleveren voor wat lekkers. Woensdag 23 juni wordt de Grondstofjutters aanpak gevierd op het strand.

Visnetten in zee en op strand

Dit jaar wordt het jut-event in samenwerking met de duikers van Healthy Seas georganiseerd. Healthy Seas houdt zich sinds 2013 bezig met het opduiken van “ghost nets”. Dit zijn visnetten die verloren zijn gegaan in zee en waarin zeeleven verstrikt kan raken. Van de opgedoken visnetten maakt Healthy Seas nieuwe producten. Tijdens het jutten gaan we dit jaar vooral opzoek naar zogeheten ‘vispluis’, stukjes visnet. Het is een van de meest voorkomende items die op het strand te vinden is. Het gevonden vispluis gebruiken we om iets leuks te maken. Ook sturen we het gevonden vispluis met een begeleidende brief op naar vissers en de overheid, om op een positieve en constructieve manier om verandering te vragen.

Ook Dunea en Staatsbosbeheer zijn aanwezig bij het evenement om te vertellen over Nationaal Park Hollands Duin, het bijzondere achterland van het Wassenaarse strand. Om 15.00 uur beginnen we met een welkom bij Simpel aan Zee. Deelnemers krijgen een juttas mee om gezamenlijk zoveel mogelijk vispluis en ander zwerfafval van het strand te rapen.

Grondstofjutters Nederland

De Grondstofjutters aanpak startte in 2015 in Katwijk. Sinds dit jaar kunnen strandgangers een tas lenen in Wijk aan Zee, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, Westland en Hoek van Holland. Borden bij strandopgangen met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!” attenderen bezoekers op de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan een schoon strand. De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen. Bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard. Zo werken de paviljoens met wandelaars samen aan een plasticvrije zee door eigen stranden schoon te houden. In Wassenaar kun je een tas lenen bij De Badmeester, Strandpaviljoen Sport, Beachclub Bait, Simpel aan Zee, Surfclub Wassenaar en De Golfslag.

De aanpak is een samenwerking tussen gemeente, strandpaviljoens en strandgangers. Initiatiefnemer Grondstofjutters nodigt iedereen uit om mee te jutten en actie te ondernemen tegen (plastic) zwerfafval.

Kom jij ook lekker uitwaaien en tegelijkertijd het strand bevrijden van afval?

Corona

Uiteraard wordt tijdens het evenement rekening gehouden met social distancing. Mensen met klachten die kunnen duiden op Corona worden verzocht thuis te blijven. Daarnaast is gratis aanmelden via Eventbrite verplicht.

 

Tags

GrondstofjuttersHealthy SeasJut-eventWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top