Skip to content
Fotocredit: Wassenaarders.nl

‘Een stap dichter bij een veilige woning’

18 juni 20213 minute read

Afgelopen woensdag heeft de politie in Wassenaar aandacht besteedt aan de European Focus Day on Domestic Burglary, vrij vertaald de Dag van de Inbraakpreventie. In totaal werden die dag 11 woningen bezocht waarbij de bewoners volop werden getrakteerd op preventieve tips. Ook werd een zogeheten ‘blauwe voetjes-actie’ uitgevoerd en werd een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden 72 personenauto’s en 6 scooters gecontroleerd.

Het inbraakpreventieteam, gevormd door wijkagenten en een collega van de gemeentelijke Handhaving, kreeg ’s avonds versterking van burgemeester Leendert de Lange. Bij bewoners van een woning aan de Van Zuylen van Nijeveltstraat kon hij constateren dat zij al de nodige preventieve maatregelen hebben genomen maar desondanks kon toch een aantal welkome tips worden uitgedeeld.

Bel 112
Eén van de tips die werd gedeeld is om bij onraad het alarmnummer 112 te bellen. Wijkagente Bernadette Barendse: “Bel bij verdachte situaties gewoon 112. Dus óók als u iemand ziet rommelen of bijvoorbeeld bij een poging tot auto-inbraak.” Burgemeester De Lange onderstreept het graag. “Veel mensen denken dat je pas alarmnummer 112 mag bellen als iemand bloedend op straat ligt, maar bij verdachte situaties is het dus ook raadzaam om het alarmnummer te bellen.”

Als u iemand aantreft die zich verdacht gedraagt of bezig is met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, let dan vooral op de schoenen van de verdachte persoon. Daarmee helpt u de politie als u om een signalement wordt gevraagd.

Blauwe voetjes
Elders in Wassenaar werd een speciale ‘blauwe voetjes-actie’ gehouden. Op een woonerf werden achterdeuren, auto’s en garagedeuren gecheckt op preventieve maatregelen. In sommige gevallen zou een inbreker fluitend zijn of haar ‘werk’ kunnen doen! Sluit altijd ramen en deuren, is het devies. Ook al bent u maar even niet thuis. Daar waar inbrekers vrij spel zouden hebben, werd een ‘blauw voetje’ (zoals hieronder afgebeeld) achtergelaten voor het creëren van bewustwording.politieactie16062021 2

Verkeerscontrole
In Wassenaar-Zuid vond dezelfde avond ook een verkeerscontrole plaats waarbij gericht gecontroleerd werd op diverse criteria als persoon, kenteken, woonplaats, inzittenden, openstaande boetes, reden van verblijf, antecedenten etc. Op die manier werkt de politie óók aan inbraakpreventie omdat met het checken van voornoemde criteria al snel duidelijk welke bedoelingen de bestuurder en eventuele andere inzittenden precies hebben.politieactie16062021 5

European Focus Day on Domestic Burglary
Dit is een Europese samenwerking met 23 landen. De politie Wassenaar wil er samen met bewoners alles aan doen om woninginbraken zoveel mogelijk te voorkomen. Jaarlijks worden in Nederland ruim 40.000 woninginbraken gepleegd. Politie, justitie en gemeente doen er alles aan om dit te voorkomen. Bewoners kunnen hierin zelf ook iets betekenen door de juiste preventieve maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door de deur en ramen altijd op slot te doen en ’s-avonds het licht aan te laten.

Tags

Blauwe VoetjesEuropean Focus Day on Domestic BurglaryinbraakpreventiePolitie WassenaarTeam HandhavingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top