Skip to content
Officiële overhandiging van de Veteranenvlag aan demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten in 2020

Eerbetoon aan veteranen met speciale Veteranenvlag

23 juni 20212 minute read

Op zaterdag 26 juni, de Nederlandse Veteranendag, hijsen veteraan mevrouw Ds. Mary An Bezemer en wethouder Ritske Bloemendaal om 09.30 uur samen de speciale Veteranenvlag voor het Raadhuis De Paauw. Met deze vlag, die door de veteranen zelf is ontworpen, geven zij uiting aan hun gevoel van trots en betuigen zij tevens respect aan andere veteranen. Wassenaar voldoet graag aan het verzoek van het Veteranenplatform om de vlag zowel tijdens de nationale als lokale veteranendagen te hijsen.

Sinds 2005 wordt er elk jaar een nationale Veteranendag georganiseerd in Den Haag. Met dit eerbetoon bedankt Nederland alle 110.000 veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Vanwege de coronacrisis is het evenement ook dit jaar afgelast. In plaats daarvan is er een aangepast programma (zie www.veteranendag.nl). De NOS zendt het programma live uit vanuit Den Haag. Het programma start op NPO2 om 12.35 uur vanuit de Koninklijke Schouwburg.

In Wassenaar wordt er later dit jaar, indien mogelijk, een bijeenkomst voor de veteranen georganiseerd. Binnenkort ontvangen de veteranen hierover bericht. Burgemeester: “Wassenaar eert haar veteranen en wil daar dan ook op gepaste wijze uiting aan geven. Nu het de goede kant uitgaat met het aantal besmettingen, is het waarschijnlijk mogelijk dat wij elkaar later in het jaar kunnen ontmoeten. Ik zie ernaar uit.”

Vorig jaar is er, in het kader van 75 jaar vrijheid, bij het monument bij De Lus een perkje van witte anjers aangelegd, dat door de gemeente wordt onderhouden en er nu ook weer fraai bij ligt.

Mary An Bezemer is één van de Wassenaarse veteranen. In 2004 is zij uitgezonden naar Bosnië als geestelijk verzorger voor de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marechaussee. Zij ging in 2013 met FLO, functioneel leeftijdsontslag (pensioen) en is sindsdien als vrijwilliger actief voor verscheidene veteranengroepen. Haar quote: “Veteranen blijven elkaar vasthouden.”

Wethouder Bloemendaal is zelf ook veteraan. Hij diende 32 jaar bij de Koninklijke Marine tot zijn militaire pensioen in 2005. Hij verliet de marine destijds als kapitein ter zee na een loopbaan met afwisselend varende functies en functies als militair attache. Ook hem spijt het dat de Wassenaarse veteranen nu niet bij elkaar kunnen komen, maar hij spreekt de hoop uit dat dat misschien later dit jaar wel gaat lukken.

Tags

VeteranendagVlag hijsenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top