Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Ad Bruijns

Schaker Noah Ritzerveld prolongeert NK-titel

23 juni 20213 minute read

Twee jaar geleden wist Noah Ritzerveld in Meppel het Nederlands kampioenschap t/m 7 jaar te winnen. Wegens de coronapandemie was er vorig jaar geen fysiek toernooi, en nu, twee jaar later, organiseerde de KNSB een vervolg. Maar niet als gewoon toernooi, er werd noodgedwongen op de internetsite van Tornelo.com gespeeld. Met goede veiligheidsregels om te voorkomen, dat de spelers vals speelden.

Noah speelde nu in de groep F, d.w.z. t/m 9 jaar. En ook George Ren, net als Noah lid van Bobby Fischer en schoolschaker op de Kievietschool, had zich als HSB-kampioen geplaatst en wel in groep H t/m 7 jaar.

Als voorbereiding op dit toernooi nam Noah een maand geleden deel aan het NK voor jeugdteams t/m 12 jaar. Hij maakte onderdeel uit van het topteam van de Haagse regio. Het team werd derde van Nederland, waarbij Noah als een van de jongste deelnemers een 100% score haalde. In het NK t/m 9 jaar moesten er 7 ronden gespeeld worden in een veld van 48 spelers. Het speeltempo was 10 minuten per persoon en (vanaf de eerste zet) 5 seconden per zet extra. Een idee, dat wereldkampioen Bobby Fischer zelf lang geleden bedacht. Voor wie van serieuze partijen houdt, is dat erg krap. Na drie vlotte overwinningen in 23, 35 en 11 (!) zetten, stond Noah gedeeld eerste met 3 punten, samen met vijf anderen. In de vierde ronde won Noah na 11 zetten een stuk middels een vorkje, probeerde verder geen risico te nemen, maar tijdnood loerde steeds om de hoek, want de tegenstander stond steeds 3 minuten voor.

Pas na 75 zetten kon de winst bijgeschreven worden. Nog drie spelers waren over met 4 uit 4, onder wie een van de andere favorieten, Akshaj Katpatal, Noah’s volgende tegenstander. Beide spelers ruilden behoedzaam alles af, Noah won tijdelijk een pion, maar toen Katpatal deze terugwon, bleef er een toreneindspel over die in remise eindigde. Ondertussen had de andere koploper verloren, en dus gingen Noah en Katpatal samen aan kop met 4,5 uit 5.

In de zesde ronde versloeg Noah Boyd Leenen uit Helmond in slechts 24 zetten. Hij won achtereenvolgens een pion, een paard, een hele toren en een dame tegen een loper! En zag tot zijn vreugde, dat Katpatal verloren had van Freek Thijssen uit Son en Breugel, die uiteindelijk tweede zou worden met 6 uit 7.
In de laatste ronde speelde Noah met zwart tegen Simon Rudolph, die een half puntje achter stond. Na een Schotse opening had Simon licht voordeel, maar middels zeer sterk en origineel spel nam Noah het initiatief over en lanceerde een koningsaanval.

Maar dat had wel tijd gekost, Noah had nog slecht 2 tegen 7 minuten. Uiteindelijk wist Noah de vijandelijke koning (met slechts 10 seconden over) midden op het bord te omsingelen en al bij zet 32 mat te zetten, een prachtpartij waarmee hij ongedeeld kampioen werd met 6,5 uit 7! Katpatal werd derde met 5,5 punt.
In de H-categorie deed George Ren, eerder HSB-kampioen t/m 7 jaar, het niet slecht met 3 overwinningen, drie nederlagen en één remise. Dat betekende de veertiende plaats, maar een misclick in de voorlaatste ronde kostte hem de zevende plek. Hij kon na een goede partij in één zet mat geven met de dame, maar liet de muis te vroeg los en gaf de koningin cadeau, buitengewoon jammer.

De Kievietschool was tevens de beste Wassenaarse vertegenwoordiger in het HSB-kampioenschap met een vierde plaats achter EWMM uit Monster en Essesteijn uit Voorburg. De persoonlijke scores (inclusief voorronde): Noah Ritzerveld 12 uit 14, Adam Lakbiach en Ian Creijff 8 punten, het trio Jasper Boele, Pepper Ren en Karen Tseng 7,5 punt en Sophia van Erck 5,5 punt.

Tags

JeugdschakenKampioenNK schakenNoah RitzerveldSchakenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top