Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Mevrouw Elske van Holk-van Eysinga in Theater aan het Spui in stijl geridderd

29 juni 20212 minute read

Op een wel heel bijzondere manier ontving mevrouw E.M.C.J. (Elske) van Holk-van Eysinga een koninklijke onderscheiding in het Haagse Theater aan het Spui op woensdag 23 juni. Tijdens haar afscheid als directeur van STET (Stichting The English Theatre) werd zij geheel in shakespeareaanse stijl toegesproken in een dialoog tussen filosoof en tekstschrijver Tom Dommisse en burgemeester Leendert de Lange, met tot slot de eervolle mededeling dat het “Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd mevrouw Van Holk-van Eysinga te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau”.

In 2004 keerde mevrouw Van Holk terug uit Engeland, waar ze zeven jaar als vrijwilliger werkte bij het Southwork Playhouse, een innovatief theater in Zuid Londen, dat ook educatie voor de jeugd verzorgt. Zij zocht vrijwilligers en zorgde voor de fondsen voor professionele theaterstukken en gratis drama onderwijs voor lagere en middelbare scholen.

Twee jaar later richtte zij STET op en contracteerde een Engels toneelgezelschap Illyria, dat elk jaar naar Nederland komt om een Shakespeare stuk op te voeren, meestal in de buitenlucht. Naast jeugdvoorstellingen organiseert STET ook toneel en drama workshops, en maatschappelijke toneelstukken voor diverse internationale scholen, waaronder The American School of The Hague in Wassenaar.

Vanaf 2012 is mevrouw Van Holk ook zes jaar lang organisator geweest van Shakespeare Festivals in o.a. de Koninklijke Schouwburg in Den Haag; zij zorgde voor fondsen en contracteerde jonge theatermakers uit het buitenland.

Mevrouw Van Holk is een onvermoeibaar en gedreven theatermens met een grote liefde voor het vak en de beoefenaars van theater en zeer strijdlustig in het vinden van sponsors. “Her’s a tiger’s heart wrapped in a womans hide”. Tijdens de dialoog vroeg de burgemeester zich dan ook af: “hoe kan men deze goede dingen ooit genoeg prijzen?”. Met haar passie voor Engelstalig toneel heeft zij menig publiek, jong en oud, de liefde voor dit culturele erfgoed bijgebracht. Expats zijn blij met het internationale theateraanbod en vernieuwend toneel dat zij naar Haagse theaters haalt. In september zijn er ook weer voorstellingen in de tuin van Raadhuis De Paauw.

Ook andere culturele instanties, zoals Stichting het Vijfde Bedrijf, kunnen mede dankzij haar inzet theatervoorstellingen en culturele producties realiseren. Daarnaast is zij nog secretaris/-penningmeester van Stichting Wervelwind Muziektheater en voorzitter van de Stichting Creating Bridges.

Voor informatie zie www.theenglishtheatre.nl.

Tags

Elske van Holk - van EysingaGemeenteKoninklijke OnderscheidingSTET
Gerelateerde artikelen
Back To Top