Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Wassenaar hijst veteranenvlag

29 juni 20212 minute read

Zaterdag 26 juni was het Nederlandse Veteranendag. Als eerbetoon heeft wethouder Ritske Bloemendaal samen met veteraan mevrouw Mary An Bezemer de officiële Veteranenvlag gehesen bij Raadhuis De Paauw.  

Rond 09.30 uur werd de vlag in top gehesen. Met deze vlag, die door de veteranen zelf is ontworpen, gaven zij uiting aan hun gevoel van trots en betuigden zij tevens respect aan andere veteranen. 

Sinds 2005 wordt er elk jaar een nationale Veteranendag georganiseerd in Den Haag. Met dit eerbetoon bedankt Nederland alle 110.000 veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Vanwege de coronacrisis was het evenement ook dit jaar afgelast. In plaats daarvan was er een live uitzending vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. 

In Wassenaar wordt er later dit jaar, indien mogelijk, een bijeenkomst voor de veteranen georganiseerd. Binnenkort ontvangen de veteranen hierover bericht. Burgemeester Leendert de Lange: “Wassenaar eert haar veteranen en wil daar dan ook op gepaste wijze uiting aan geven. Nu het de goede kant uitgaat met het aantal besmettingen, is het waarschijnlijk mogelijk dat wij elkaar later in het jaar kunnen ontmoeten. Ik zie ernaar uit.”

Vorig jaar is er, in het kader van 75 jaar vrijheid, bij het monument bij De Lus een perkje van witte anjers aangelegd, dat door de gemeente wordt onderhouden en er nu ook weer fraai bij ligt.

Mary An Bezemer is één van de Wassenaarse veteranen. In 2004 is zij uitgezonden naar Bosnië als geestelijk verzorger voor de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marechaussee. Zij ging in 2013 met FLO, functioneel leeftijdsontslag (pensioen) en is sindsdien als vrijwilliger actief voor verscheidene veteranengroepen. Haar quote: “Veteranen blijven elkaar vasthouden.”

Wethouder Bloemendaal is zelf ook veteraan. Hij diende 32 jaar bij de Koninklijke Marine tot zijn militaire pensioen in 2005. Hij verliet de marine destijds als kapitein ter zee na een loopbaan met afwisselend varende functies en functies als militair attache. Ook hem spijt het dat de Wassenaarse veteranen nu niet bij elkaar kunnen komen, maar hij spreekt de hoop uit dat dat misschien later dit jaar wel gaat lukken.

Bron: gemeente Wassenaar

Tags

De PaauwGemeenteVeteranendagVlag hijsenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top