Skip to content

CDA-Wassenaar over afval en milieu

2 juli 20212 minute read

Het CDA-Wassenaar is tevreden over de service die Avalex levert. Wassenaarders geven een ruime 7 aan Avalex. Het gaat daarbij om onder meer de mensen op de vuilniswagens, de wagens die de verzamelcontainers legen en op het afvalstation aan de Hogeboomseweg. CDA-fractievoorzitter Ronald Everard: “In de gemeenteraad vergeet ik soms de tevredenheid van Wassenaar en het CDA over de eigen afvaldienst. Sommige raadsleden gaan als dit onderwerp op de agenda staat langdurig los. Het moet dan allemaal anders. Het verschil in de Paauw en daarbuiten is best groot.”

Het CDA-Wassenaar zit hier anders in. Wij zien dat er topresultaten worden behaald in de pilot met de speciale containers aan huis voor Plastic, Metaal en Drinkpakken door onze dorpsgenoten. Dit wordt door de huishoudens uitstekend gescheiden, vrijwel geen afkeur. Het zijn er in de huidige proef ruim 2.000. Dit is dan wel de vierde container die mensen thuis hebben. Niet iedereen heeft de ruimte en mogelijkheid om zoveel containers kwijt te kunnen. Dit is bij zo’n 50% van de huishoudens wel mogelijk. CDA-woordvoerder Ronald Everard: “Het is logisch om te gaan voor uitbreiding van PMD-containers aan huis gezien de behaalde milieuresultaten. Voor de huishoudens waar dat niet kan, is het logischer om te gaan voor een systeem van nascheiding. Iedereen blijft vanzelfsprekend zijn glas, papier en textiel naar de verzamelbakken brengen.”

Het allerbelangrijkst is dat we minder afval aanbieden. Dat is het beste voor het milieu en onze portemonnee. Nu zijn er mensen die nauwelijks afval in de container hebben en er zijn huishoudens waarvoor de container te klein is. Ronald Everard: “Ze betalen evenveel. Dat is natuurlijk niet eerlijk. Het zou veel beter zijn als we een systeem hebben waarin je minder betaald als je minder afval aanlevert. Dat is nu nog moeilijk in te voeren, maar op termijn komt er vast een slim systeem voor.”
Minder afval betekent ook dat er minder vaak gereden hoeft te worden met de vuilniswagens en we betalen minder belasting aan het rijk voor de afvalverbranding. Steeds meer dorpsgenoten zijn ook bewust met afvalvermindering en zwerfafval bezig. Dat is een mooie ontwikkeling. Het CDA-Wassenaar is voorstander van extra inzet van afvalcoaches voor nog betere resultaten. We worden blij als we onze dorpsgenoten actief gaan ondersteunen en stimuleren om samen te werken aan het “afvallen”. Heeft u goede ideeën over het afvalbeleid voor ons nieuwe verkiezingsprogramma laat het ons weten.

containers Ronald Everard

CDA-fractievoorzitter Ronald Everard. 

Tags

CDAGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top