Skip to content
Fotocredit: Pixabay

Wassenaar ontvangt extra Jeugdzorg-budget

9 juli 202157 second read

De gemeente Wassenaar krijgt ruim een miljoen euro van het Rijk om in 2022 tekorten in de Jeugdzorg weg te werken. Dat blijkt uit een brief van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren (D66) over de verdeling van 1,3 miljard euro aan Jeugdzorg-budget. Het betreft een eenmalige extra uitkering als tegemoetkoming voor de forse budgetoverschrijdingen waarmee vrijwel alle gemeenten in Nederland te maken hebben.

Binnen de Jeugdhulp-regio Haaglanden krijgt buurgemeente Den Haag met bijna 50 miljoen euro het meeste uitgekeerd, gevolgd door Zoetermeer dat dik 11 miljoen aan extra rijksmiddelen voor de Jeugdzorg. De gemeente Voorschoten ontvangt 1,6 miljoen euro extra budget. Voor de gemeente Leidschendam-Voorburg bedraagt het extra budget ruim vijf miljoen euro.

De extra rijksmiddelen voor de Jeugdzorg ter waarde van 1,3 miljard euro zijn het gevolg van een arbitragezaak die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten had aangespannen. Een ‘commissie van wijzen’ oordeelde dat het Rijk de gemeenten moet compenseren voor de feitelijke tekorten in de Jeugdzorg. Deze eenmalige extra uitkering gaat wel gepaard met bezuinigingsmaatregelen voor gemeenten voor een bedrag van 214 miljoen euro. Daarnaast gaan Rijk, gemeenten en betrokken (zorg)partijen aan de slag met een ‘Hervormingsagenda’ om de Jeugdzorg structureel ‘houdbaar’ te maken.

Tags

GemeenteJeugdzorgRijksmiddelenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top